Overlevde gondol-ulykke: - Vi trodde at vi skulle dø

En av tenåringene som sammen med sju andre ble reddet fra en dinglende gondol i nordvestlige Pakistan tirsdag, sier det er et mirakel at de fortsatt er i live.

Tre av skolebarna etter at de ble hentet ut av den ødelagte gondolen tirsdag kveld. Ifølge den lokale politisjefen fikk alle oksygen som en forholdsregel før de fikk reise hjem til foreldrene sine. Seks av elevene var mellom 10 og 16 år gamle. Foto: Nasir Mahmood / AP / NTB
Tre av skolebarna etter at de ble hentet ut av den ødelagte gondolen tirsdag kveld. Ifølge den lokale politisjefen fikk alle oksygen som en forholdsregel før de fikk reise hjem til foreldrene sine. Seks av elevene var mellom 10 og 16 år gamle. Foto: Nasir Mahmood / AP / NTB Vis mer
Publisert

Sju mindreårige og en lærer satt fanget i gondolheisen i 16 timer før redningsmannskaper klarte å få dem trygt ut. Redningsaksjonen var svært risikabel og hver av menneskene om bord måtte hentes ut en etter en.

– Jeg har hørt historier om mirakler, men jeg så en mirakuløs redning skje med mine egne øyne, sier 15 år gamle Osama Sharif, en av de seks guttene som var fanget i gondolen.

Han var på vei til skolen for å få eksamensresultatene sine da kabler på taubanen røyk. Gondolen ble hengende dinglende i lufta nesten 300 meter over bakken.

– Vi følte plutselig et støt, og det hele skjedde så plutselig at vi trodde at vi skulle dø, sier Osama.

Det pågikk en lang og svært risikofylt redningsaksjon for å få skolebarna og læreren trygt ut av den ødelagte gondolen i Battagram-distriktet tirsdag. Foto: Inter Service Public Relation / AP / NTB
Det pågikk en lang og svært risikofylt redningsaksjon for å få skolebarna og læreren trygt ut av den ødelagte gondolen i Battagram-distriktet tirsdag. Foto: Inter Service Public Relation / AP / NTB Vis mer

Risikofylt redningsaksjon

Et av de yngste barna ble trukket ut av gondolen av en kommandosoldat som hang under et redningshelikopter i tau. En video fra redningen viser tauet som vaier vilt i vinden mens barnet, sikret med sele, trekkes inn i helikopteret.

Pakistanske soldater og lokale redningsarbeidere henter de siste som var fanget i den ødelagte gondolen i Pakistan ved hjelp av tau og seler sent tirsdag kveld. Foto: Pakistan Rescue Military / AP / NTB
Pakistanske soldater og lokale redningsarbeidere henter de siste som var fanget i den ødelagte gondolen i Pakistan ved hjelp av tau og seler sent tirsdag kveld. Foto: Pakistan Rescue Military / AP / NTB Vis mer

– Vi gråt og var redd for at gondolen ville falle ned, forteller Osama.

Siden helikoptrene ikke kunne fly etter at mørket falt på, måtte redningsmannskapene improvisere. De laget en provisorisk stolheis av en sengeramme og et tau, som de klarte å sende mot gondolen ved å bruke den ene kabelen som fortsatt var intakt, ifølge den lokale politisjefen Nazir Ahmed.

I sluttfasen av redningsaksjonen, rett før midnatt tirsdag, klarte redningsmannskaper og frivillige å dra stolheisen tilbake til fast grunn. Det brøt ut gledesrop da heisen kom til syne og alle endelig var trygt hentet ut.

Gråt av glede

Ifølge politisjefen fikk barna oksygen som en forholdsregel før de ble overlevert til sine foreldre. Mange brast ut i gråt da de endelig ble gjenforent.

En av guttene som var fanget i den ødelagte gondolen i Pakistan, forteller journalister om den skumle opplevelsen. Foto: Saqib Manzoor / AP / NTB
En av guttene som var fanget i den ødelagte gondolen i Pakistan, forteller journalister om den skumle opplevelsen. Foto: Saqib Manzoor / AP / NTB Vis mer

– Jeg er så glad for å være tilbake med familien min, sier Niaz Muhammad, en elev i 10. klasse som var blant de som satt fanget i gondolen.

Men faren hans Umar Zaib er usikker på om noen av barna noen gang vil tørre å ta gondolen til skolen igjen. Det tror heller ikke rektor på den offentlige skolen Ali Asar.

– Jeg tror foreldrenes tillit har blitt knust, og de kan være nølende med å sende barna sine med taubanen i framtiden, sier han.

Lokalproduserte gondoler er et mye brukt transportmiddel i det fjellrike Battagram-distriktet i Khyber Pakhtunkhwa-provinsen i Pakistan.

Gondolene glir over de bratte dalene og reduserer reisetiden, men er ofte dårlig vedlikeholdt og utsatt for ulykker. Hvert år er det mennesker som dør eller blir skadd mens de reiser i dem.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer