Brexit

Overhuset gir grønt lys for brexit­utsettelse

Det britiske Overhuset er ferdig med behandlingen av lovforslaget som skal hindre en hard brexit. Nå går det til dronningen for godkjenning.

Fredag var et Overhusets tur til å debattere loven Underhuset vedtok for å hindre en hard bexit og legge til rette for ytterligere tre måneders utsettelse av EU-utmeldingen. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix
Fredag var et Overhusets tur til å debattere loven Underhuset vedtok for å hindre en hard bexit og legge til rette for ytterligere tre måneders utsettelse av EU-utmeldingen. Foto: Kirsty Wigglesworth / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Forslaget som pålegger statsministeren å be EU om en utsettelse av brexit, ble vedtatt uten endringer. Kongelig sanksjon er en ren formalitet og er ventet å være på plass innen mandag.

Regjeringen truet en stund med at den ville trenere behandlingen i Overhuset, slik at forslaget ikke vil bli klart før Underhuset blir suspendert. Etter en debatt natt til torsdag ble De konservative og Labour enige om at de ikke skulle stanse lovforslaget. Toryenes innpisker bekreftet at de skulle bli ferdige fredag klokken 17, noe de klarte med en drøy times margin.

Selv om hovedregelen er at lovforslag må godkjennes i begge kamrene, har forsamlingen av adelige og geistlige begrenset mulighet til å stanse lovforslag. De kan si nei og utsette forslag, innen visse grenser.

Nyvalg nedstemt

Lovforslaget har som mål å stanse en hard brexit og ble godkjent av Underhuset onsdag kveld etter to dramatisk dager i Parlamentet. Det pålegger altså statsministeren å be Brussel om tre måneders utsettelse, slik at tiden ikke løper ut, og en hard brexit finner sted 31. oktober, uten at noen kan hindre det.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer