Pakistanere fra landsbygda utenfor Ratodero står i kø utenfor et sykehus for å ta en blodprøve som skal påvise om de er smittet med hiv. Foto: Fareed Khan / AP / NTB scanpix
Pakistanere fra landsbygda utenfor Ratodero står i kø utenfor et sykehus for å ta en blodprøve som skal påvise om de er smittet med hiv. Foto: Fareed Khan / AP / NTB scanpix Vis mer

Over 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by

Over 600 mennesker, de aller fleste barn under 12 år, er testet positivt for hiv i en by i Sindh-provinsen sør i Pakistan, opplyser myndighetene.

Publisert

Fakta om aids og hiv

* Humant immunsviktvirus (hiv) er et virus som angriper kroppens immunforsvar og forårsaker den livstruende sykdommen aids (ervervet immunsviktsyndrom).

* Aids bryter ned immunforsvaret slik at enhver infeksjon kan bli livstruende. * Antiretrovirale medisiner kan holde viruset i sjakk så den smittede ikke utvikler aids.

* FN-organisasjonen UNAIDS anslår at rundt 37 millioner mennesker i dag lever med hiv verden rundt, hvorav rundt 21 millioner får medisinsk behandling.

* Det er så langt ikke funnet noen kur for hivsmitte eller noen vaksine mot viruset, men forskere hevder nå å ha kurert en hivpositiv mann ved hjelp av beinmargstransplantasjon fra en donor som er resistent mot hiv-viruset.

Frykten øker i befolkningen etter at en lege ble anklaget for å ha smittet flere hundre mennesker med hiv gjennom å bruke infiserte sprøyter. En storstilt testing av hiv er satt i gang i byen Ratodero og omkringliggende landsbyer i distriktet Larkana.

– Rundt 681 mennesker, hvorav 537 er barn mellom 2 og 12 år, har testet positivt for hiv i Ratodero, sier spesialrådgiver for helsemyndighetene Zafar Mirza på en pressekonferanse i hovedstaden Islamabad.

21.375 mennesker er så langt undersøkt, og regjeringen er svært bekymret over det økende antallet som tester positivt for hiv i byen.

Lege pågrepet

Myndighetene mener hivutbruddet i Larkana startet i april da en aidssyk lege begynte å smitte pasienter. Legen ble pågrepet tidligere i mai, og politiet etterforsker fortsatt om han smittet pasienter med overlegg.

– Den innledende etterforskningen avslører at brukte sprøyter er blitt ompakket, noe som ikke bare kan medføre et økt antall hiv-tilfeller, men også andre sykdommer, sier spesialrådgiver Mirza.

Foreldre i området frykter at deres barns fremtid er påført ubotelig skade fordi de er smittet med hiv. I Pakistan mangler mange på den fattige landsbygda både kunnskap om viruset og tilgang til behandling.

Ettåring hivsmittet

Nisar Ahmeds datter på ett år har testet positivt for hiv-viruset, som uten medisinsk behandling forårsaker den livstruende sykdommen aids.

– Jeg forbanner legen som har spredt denne sykdommen. Fire av barna i landsbyen min er allerede diagnostisert som hivpositive, sier han.

Pakistan var lenge blant landene med relativt lav forekomst av hiv. Men bare i 2017 ble det rapportert om 20.000 nye hivsmittede, og landet har dermed blant de raskest voksende forekomsten av viruset i Asia, ifølge FN.

Myndighetene mener hovedårsaken er bruk av skitne sprøyter. Regjeringen har oppgitt at anslagsvis 600.000 kvakksalvere praktiserer rundt om i landet, 270.000 av dem i Sindh-provinsen, ifølge FN-organisasjonen UNAIDS.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.