Over 500 barn testet positivt for hiv i pakistansk by

Over 600 mennesker, de aller fleste barn under 12 år, er testet positivt for hiv i en by i Sindh-provinsen sør i Pakistan, opplyser myndighetene.

Pakistanere fra landsbygda utenfor Ratodero står i kø utenfor et sykehus for å ta en blodprøve som skal påvise om de er smittet med hiv. Foto: Fareed Khan / AP / NTB scanpix
Pakistanere fra landsbygda utenfor Ratodero står i kø utenfor et sykehus for å ta en blodprøve som skal påvise om de er smittet med hiv. Foto: Fareed Khan / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fakta om aids og hiv

* Humant immunsviktvirus (hiv) er et virus som angriper kroppens immunforsvar og forårsaker den livstruende sykdommen aids (ervervet immunsviktsyndrom).

* Aids bryter ned immunforsvaret slik at enhver infeksjon kan bli livstruende. * Antiretrovirale medisiner kan holde viruset i sjakk så den smittede ikke utvikler aids.

* FN-organisasjonen UNAIDS anslår at rundt 37 millioner mennesker i dag lever med hiv verden rundt, hvorav rundt 21 millioner får medisinsk behandling.

* Det er så langt ikke funnet noen kur for hivsmitte eller noen vaksine mot viruset, men forskere hevder nå å ha kurert en hivpositiv mann ved hjelp av beinmargstransplantasjon fra en donor som er resistent mot hiv-viruset.

Frykten øker i befolkningen etter at en lege ble anklaget for å ha smittet flere hundre mennesker med hiv gjennom å bruke infiserte sprøyter. En storstilt testing av hiv er satt i gang i byen Ratodero og omkringliggende landsbyer i distriktet Larkana.

– Rundt 681 mennesker, hvorav 537 er barn mellom 2 og 12 år, har testet positivt for hiv i Ratodero, sier spesialrådgiver for helsemyndighetene Zafar Mirza på en pressekonferanse i hovedstaden Islamabad.

21.375 mennesker er så langt undersøkt, og regjeringen er svært bekymret over det økende antallet som tester positivt for hiv i byen.

Lege pågrepet

Myndighetene mener hivutbruddet i Larkana startet i april da en aidssyk lege begynte å smitte pasienter. Legen ble pågrepet tidligere i mai, og politiet etterforsker fortsatt om han smittet pasienter med overlegg.

– Den innledende etterforskningen avslører at brukte sprøyter er blitt ompakket, noe som ikke bare kan medføre et økt antall hiv-tilfeller, men også andre sykdommer, sier spesialrådgiver Mirza.

Foreldre i området frykter at deres barns fremtid er påført ubotelig skade fordi de er smittet med hiv. I Pakistan mangler mange på den fattige landsbygda både kunnskap om viruset og tilgang til behandling.

Ettåring hivsmittet

Nisar Ahmeds datter på ett år har testet positivt for hiv-viruset, som uten medisinsk behandling forårsaker den livstruende sykdommen aids.

– Jeg forbanner legen som har spredt denne sykdommen. Fire av barna i landsbyen min er allerede diagnostisert som hivpositive, sier han.

Pakistan var lenge blant landene med relativt lav forekomst av hiv. Men bare i 2017 ble det rapportert om 20.000 nye hivsmittede, og landet har dermed blant de raskest voksende forekomsten av viruset i Asia, ifølge FN.

Myndighetene mener hovedårsaken er bruk av skitne sprøyter. Regjeringen har oppgitt at anslagsvis 600.000 kvakksalvere praktiserer rundt om i landet, 270.000 av dem i Sindh-provinsen, ifølge FN-organisasjonen UNAIDS.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer