Over 4.000 døde på en dag i India

For første gang er det registrert over 4.000 døde av coronaviruset på én dag i India.

En kvinne testes for coronaviruset i Hyderabad i India. Foto: Mahesh Kumar A. / AP / NTB
En kvinne testes for coronaviruset i Hyderabad i India. Foto: Mahesh Kumar A. / AP / NTB Vis mer
Publisert

Til sammen 4.187 mennesker døde av viruset siste 24 timer, opplyste myndighetene lørdag.

Dermed er det totale dødstallet kommet opp i 238.270 siden pandemien brøt ut i fjor vår. Lørdag ble det også registrert 401.078 nye smittede. Til sammen er dermed 21,9 millioner indere smittet hittil.

Ekspertene mener imidlertid at det er store mørketall, og at det virkelige tallet på smittede og døde kan være fra fem til ti ganger så stort.

Mens smitten har begynt å flate ut i storbyer som New Delhi og Mumbai, sprer viruset seg raskt i Sør-India og på landsbygda, og også i Vest-Bengal med storbyen Kolkata.

Press for å stenge ned

Indias statsminister Narendra Modi er kommet under stadig sterkere press for å innføre en streng, landsomfattende nedstengning, trass i de økonomiske vanskene det ville føre med seg.

Helseeksperter, opposisjonsledere og høyesterettsdommere er samstemt i kravet om nasjonale restriksjoner. De sier lappverket av lokale tiltak ikke er nok til å bremse utbruddene.

Situasjonen er blitt så ille at selv kjøpmenn som vet at deres virksomheter vil rammes, nå ber om full nedstengning. Heller ikke de ser noen annen løsning.

– Bare hvis helsa vår er god, kan vi tjene penger, sier Aruna Ramjee, som eier en blomsterbutikk i Bengaluru.

Venter utenfor sykehusene

Indisk TV sender bilder av folk som ligger på bårer utenfor sykehus mens de venter på å bli innlagt Både senger og oksygen er mangelvare på sykehusene.

På landsbygda blir syke behandlet på improviserte lasaretter i friluft, med iv-drypp hengende fra trær.

Krematorier og gravlunder er så overarbeidet og overfylt at folk må vente i timevis med likene av sine kjære før de slipper til.

I verdens fokus

Den dramatiske situasjonen har satt en støkk i myndighetene i mange andre land med mangelfulle helsesystemer og dårlig tilgang på vaksiner.

I Afrika ser de mer gru på utsiktene, ikke minst fordi India er en betydelig vaksineprodusent og nå må bruke alt på sin egen befolkning.

Smittesituasjonen begynte å utvikle seg i gal retning i februar, delvis på grunn av nye virusvarianter, men minst like mye fordi politikerne åpnet for store religiøse og politiske samlinger.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer