Sudan:

Over 400 drept - kampene fortsetter: - Landet blør

I Sudans hovedstad Khartoum fortsetter kampene, selv om den paramilitære gruppen RSF sa de var villig til å inngå våpenhvile under høytiden id.

Et ødelagt militærkjøretøy i Khartoum torsdag. Foto: Marwan Ali / AP / NTB
Et ødelagt militærkjøretøy i Khartoum torsdag. Foto: Marwan Ali / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Innbyggere i byen fortalte om nye skuddvekslinger på morgenen fredag, da våpenhvilen etter planen skulle ha begynt.

I løpet av natten ble flere områder i hovedstaden bombet, ifølge en organisasjon for sudanske leger. I tillegg skal det ha vært sammenstøt og artilleriangrep.

Den paramilitære gruppa RSF hevder de har tatt kontroll over presidentpalasset i den sudanske hovedstaden Khartoum. Sudansk etterretning hevder angivelig at dette ikke stemmer. Vis mer

Samtidig kunngjorde RSF at de var villige til å legge ned våpnene i 72 timer.

– Våpenhvilen sammenfaller med id al-fitr for å åpne humanitære korridorer og for å evakuere sivile og gi dem mulighet til å møte sine familier, sto det i uttalelsen fra RSF natt til fredag.

– Landet blør

Men regjeringshæren takket ikke ja til dette tilbudet. Hæren publiserte i stedet en innspilt tale av forsvarssjef Abdel Fattah al-Burhan der våpenhvilen ikke ble nevnt.

– Under id i år blør landet vårt. Ødeleggelse, tomhet og lyden av kuler overskygger gleden, sier al-Burhan i talen.

RSF-militsen og Sudans hær har i nesten en uke ligget i strid med hverandre. Bildet viser et ødelagt marked i den nordlige delen av hovedstaden Khartoum tirsdag denne uken. Foto: Planet Labs PBC / AP / NTB
RSF-militsen og Sudans hær har i nesten en uke ligget i strid med hverandre. Bildet viser et ødelagt marked i den nordlige delen av hovedstaden Khartoum tirsdag denne uken. Foto: Planet Labs PBC / AP / NTB Vis mer

– Vi håper at vi vil komme ut av denne prøvelsen mer forent. Én hær, ett folk, sier forsvarssjefen.

Til TV-stasjonen Al Jazeera har al-Burhan sagt at hæren bare vil støtte en våpenhvile hvis RSF lar innbyggerne bevege seg fritt – noe den paramilitære gruppen angivelig ikke har gjort. Forsvarssjefen mener en «militær løsning» er eneste mulighet.

Over 400 drept

Al Jazeera har også snakket med RSFs leder Mohamed Hamdan Dagalo, som sa at gruppen tok til orde for en humanitær våpenhvile. Han avviste at det var aktuelt å sette seg ned og snakke med «en kriminell», med henvisning til al-Burhan.

Kampene mellom regjeringshæren og RSF brøt ut for en knapp uke siden og har så langt kostet minst 413 mennesker livet. Minst 3.551 personer er såret, ifølge nye tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO) fredag.

Mens al-Burhan håper landet skal komme forent ut av krisen, frykter tankesmia International Crisis Group (IGC) at situasjonen skal utvikle seg til full borgerkrig.

– Mareritt-scenarioet som mange fryktet i Sudan, er i ferd med å utspille seg, advarer IGC.

Anklager hverandre

Skulle konflikten eskalere til en borgerkrig, er IGC redd for at også nabolandene Tsjad, Den sentralafrikanske republikk, Libya og Sør-Sudan vil bli påvirket.

Bakgrunnen for konflikten er planen om å integrere RSF i regjeringshæren. Dette har vært regnet som et viktig skritt på veien mot gjenopprettelse av sivilt styre og demokrati i Sudan.

Begge parter anklager hverandre for å ha startet kampene forrige helg. I løpet av uken har det vært angrep med kampfly og stridsvogner i tett befolkede bydeler. Flertallet av de fem millioner innbyggerne må klare seg uten strøm, vann og muligheter for å kjøpe mat.

Også FN og USA har tatt til orde for en våpenhvile under id al-fitr, som markerer slutten på den islamske fastemåneden ramadan.

(NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer