Over 300 skadd i uroen i Jerusalem

Israels statsminister forsvarer politiets maktbruk i Jerusalem etter helgens voldsomme uro. Over 300 mennesker, de fleste av dem palestinere, er såret.

An Israeli police officer aims his rifle towards Palestinian demonstrators during clashes at Damascus Gate just outside Jerusalem's Old City, Saturday, May 8, 2021. (AP Photo/Oded Balilty)
An Israeli police officer aims his rifle towards Palestinian demonstrators during clashes at Damascus Gate just outside Jerusalem's Old City, Saturday, May 8, 2021. (AP Photo/Oded Balilty) Vis mer
Publisert

De voldelige sammenstøtene mellom palestinere og israelske sikkerhetsstyrker har rast i flere dager på rad. Uroen rundt helligdommene i gamlebyen i det annekterte Øst-Jerusalem er den verste på flere år, og det meldes om flere konfrontasjoner søndag.

En langvarig og betent eiendomsstrid har bidratt til å trappe opp konfliktnivået. Jødiske bosetteres forsøk på å overta palestinske hjem i Øst-Jerusalem skulle behandles i høyesterett mandag, men justisdepartementet har utsatt rettsmøtet.

Både israelere og palestinere forbereder seg på mer uro i dagene som kommer. Israelsk politi har styrket nærværet i byen, og statsminister Benjamin Netanyahu sa søndag at Israel vil «besluttsomt og ansvarlig håndheve lov og orden i Jerusalem».

Sikkerhetsrådet

Fra verdenssamfunnet øker bønnen om nedtrapping. Tunisia sier at FNs sikkerhetsråd skal diskutere volden bak lukkede dører mandag. Den arabiske liga har sammenkalt til krisemøte.

Samme dag har israelsk politi gitt grønt lys til å arrangere en jødisk marsj gjennom gamlebyen i anledning Jerusalemdagen – en nasjonal høytid til minne om at Israel erobret området i 1967. Marsjen er vanligvis en markering fra ytterliggående nasjonalister av standpunktet om at hele Jerusalem må være under israelsk kontroll.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer