Over 30 statsledere er samlet - dette er målet for møtet

FN trenger 70 milliarder i Syria. Nå samles verdensledere for å gi dem det.I dag møtes statsledere fra hele verden til giverlandskonferansen i London. Målet er å samle inn 70 milliarder kroner for å hjelpe krigsrammede syrere, både inne i Syria og i nabolandene.

Norge har tatt initiativ til giverlandskonferansen og arrangerer den i samarbeid med Storbritannia, Tyskland, Kuwait og FN.

– Vi tok initiativ til en giverkonferanse fordi vi så den store underfinansieringen av FNs arbeid. Da var alle i Europa mest opptatt av hva som skjedde i våre egne hjemland. Vi må presse på for å få til fredsløsninger, slik at det går an å fungere i regionen. Kommer de hitover, så mister landet folk de trenger i en fremtidig gjenoppbygging, sier statsminister Erna Solberg til VG.

Dette er giverlandskonferansen presentert i tall:


 1. Nesten 12 millioner på flukt inne i Syria og i nabolandene


  I Syria er rundt 6,5 millioner mennesker på flukt i eget land, mens 4,2 millioner syrere har flyktet til nabolandene. 13,5 millioner mennesker har behov for humanitær assistanse inne i Syria, skriver regjeringen på sine nettsider.


 2. Trenger 70 milliarder kroner


  FN har uttalt at det trengs minst 70 milliarder kroner til humanitær innsats i Syria og nærområdene i år, men før giverlandskonferansen hadde de bare fått inn rundt halvparten av midlene som trengs.


 3. Over 60 land deltar


  Over 60 land deltar på giverkonferansen, og 30 stats- og regjeringssjefer er på plass sammen med FN-organisasjoner, frivillige organisasjoner og privat sektor, skriver Bergens Tidende.


 4. Norge gir 10 milliarder til syriske flyktninger


  Norge gir sitt største humanitære bidrag i en enkelt konflikt noensinne, og vil bidra med 10 milliarder kroner over fire år, som skal gå til å hjelpe innbyggerne i Syria.

  Allerede i år blir bidraget på hele 2,4 milliarder kroner, skriver VG.

  – Vi tok initiativ til en giverkonferanse fordi vi så den store underfinansieringen av FNs arbeid. Da var alle i Europa mest opptatt av hva som skjedde i våre egne hjemland. Vi må presse på for å få til fredsløsninger, slik at det går an å fungere i regionen. Kommer de hitover, så mister landet folk de trenger i en fremtidig gjenoppbygging, sier statsminister Erna Solberg.

  Siden starten av Syria-krisen har Norge vært en av de største bidragsyterne til humanitær støtte under Syria-krisen, ifølge utenriksminister Børge Brende (H). I fjor ga Norge 1,57 milliarder kroner i støtte.


 5. Storbritannia gir 15 milliarder


  I forkant av giverlandskonferansen lovet Storbritannia at de vil gi 1,2 milliarder pund ekstra i bistand til Syria fram til 2020.

  Etter dagens kurs tilsvarer britenes bidrag 15 milliarder norske kroner, skriver Dagbladet.

  - Vi kan skape den følelsen av håp som er nødvendig for at folk skal slutte å tenke at de ikke har noe annet valg enn å risikere live på en farefull ferd til Europa, sa den britiske statsministeren David Cameron i en uttalelse, skriver Bergens Tidende.


 6. Organisasjon: Russland kun 1 prosent av det de burde


  I forkant av giverlandskonferansen ble Russland, Saudi-Arabia og Frankrike trukket frem som land som bidrar mindre enn størrelsen på landet skulle tilsi. Dette kom frem i en rapport fra bistandsorganisasjonen Oxfam, skriver NRK.

  Russland gir kun en prosent av det Oxfam betegner som landets «rettmessige andel» av bistanden. Samtidig utfører Russland luftangrep i Syria.

  Saudi Arabia gir 28 prosent av det Oxfam mener de burde bidra med. De er også involvert i krigen og gir millitær støtte til opprørsgrupper i Syria, skriver NRK.

  Frankrike har kun tatt imot 5000 syriske flyktninger. Når det gjelder bistand har de kun gitt 45 prosent av landets «rettmessige andel», ifølge Oxfam.

  Til sammenligning mener organisasjonen at Kuwait har gitt 554 prosent av sin «rettmessige andel», Norge har gitt 385 prosent, Danmark har gitt 318 prosent og Storbritannia 237 prosent.


 7. Målet er en dobling av bidraget fra i fjor


  Den norske regjeringen har sagt at målet for giverlandskonferansen er en dobling av beløpet som ble samlet inn under fjorårets giverlandskonferanse i Kuwait. En rekke land har lovet å fordoble sine bidrag, men det var onsdag uklart om målet vil bli nådd, skriver Klassekampen.

  Flere som har kjenskap til bakgrunnssamtalene tvilte likevel på at det blir en dobling av de 33 milliardene som kom inn under fjorårets konferanse. Flere viktige donorland, blant annet Saudi-Arabia, har ikke signalisert hvor mye de vil gi.Legg til sol_no på SnapChat