Over 10.000 døde etter rakett­angrep: - Dette er massakrer

Minst 10.022 mennesker, blant dem over 4104 barn, er drept siden Israel startet luftangrepene mot Gazastripen 7. oktober, ifølge helsedepartementet.

Palestinere leter gjennom ruinene av en bygning i Khan Yunis 6. november. Foto: Mahmud HAMS / AFP
Palestinere leter gjennom ruinene av en bygning i Khan Yunis 6. november. Foto: Mahmud HAMS / AFP Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Dette er massakrer! De ødela tre boliger, som raste over hodene på kvinner og barn. Det var over 60 mennesker inne i dem, og vi har allerede fjernet 40 lik fra rasmassene, sier Mahmud Radwan Meshmesh etter nattens angrep i Deir al-Balah sør for Gaza by.

Bare natt til mandag ble minst 292 palestinere drept i intense israelske luftangrep, opplyste departementets talsmann Ashraf al-Qedra på en pressekonferanse i Gaza by mandag ettermiddag.

– Den israelske hæren (IDF) har «utført 19 massakrer de siste timene», hevder han.

Blant de drepte er det også minst 2640 kvinner, ifølge helsedepartementet.

– Troverdige tall

Enkelte har stilt spørsmål ved tallene fra helsedepartementet, som i likhet med andre offentlige etater i Gaza kontrolleres av Hamas. Men Verdens helseorganisasjon mener tallene er troverdige.

Flammer og røyk stiger mot himmelen etter et israelsk luftangrep mot Gaza by søndag kveld. Foto: Abed Khaled / AP / NTB
Flammer og røyk stiger mot himmelen etter et israelsk luftangrep mot Gaza by søndag kveld. Foto: Abed Khaled / AP / NTB Vis mer

Både FN og uavhengige menneskerettsorganisasjoner har dessuten påpekt at departementets tall også har vært troverdige i tidligere kriger.

På israelsk side ble over 1400 mennesker drept da Hamas gikk til angrep 7. oktober, de fleste av dem sivile, ifølge israelske myndigheter.

Mistet flere familiemedlemmer

Gjennom natten var himmelen over den palestinske enklaven farget av gule og røde smell som følge av alle rakettangrepene, melder flere medier.

Den palestinske journalisten Mohammed al-Aloul bærer sitt døde barn, som ble drept i israelske angrep mot Gazastripen, på et sykehus i Deir al-Balah mandag. Foto: Fatima Shbair / AP / NTB
Den palestinske journalisten Mohammed al-Aloul bærer sitt døde barn, som ble drept i israelske angrep mot Gazastripen, på et sykehus i Deir al-Balah mandag. Foto: Fatima Shbair / AP / NTB Vis mer

I morgentimene begynte likene å hope seg opp på sykehuset Deir al-Balah midt på Gazastripen.

54 år gamle Mohammed Meshmesh, som nylig forlot flyktningleiren Nuseirat midt i Gaza, forteller at han ved daggry fikk vite at han har mistet flere familiemedlemmer i nattens bombardement.

Mobildekningen forsvant

– Angrepene blir verre, og ofrene er kun sivile – kvinner og barn. Vi hadde ikke forventet dette. All kommunikasjon ble kuttet, fortsetter han.

Da bombene falt over nabolaget al-Mashaala i Deir al-Balah, sier Mahmud Radwan Meshmesh at han ikke klarte å ringe etter ambulanse.

– Vi måtte sende noen i en bil for å ta de første døde til likhuset, og så si ifra til ambulansene slik at de kunne komme og hente likene, sier 47-åringen, som er fetteren til Mohammed.

Trodde de var trygg lenger sør

Meshmesh-familien er ikke den eneste som har flyktet sørover for å slippe unna krigens verste herjinger.

En palestinsk jente såret i et israelsk rakettangrep på Gaza bli brakt til et sykehus i Khan Younis mandag. Foto: Fatima Shbair / AP / NTB
En palestinsk jente såret i et israelsk rakettangrep på Gaza bli brakt til et sykehus i Khan Younis mandag. Foto: Fatima Shbair / AP / NTB Vis mer

34 år gamle Mohammed Abu Laila sier han trodde det ville være tryggere lenger sør på Gazastripen. Sammen med familien dro han fra hjemmet sitt i al-Saftawi i nord etter at den israelske hæren i oktober ba 1,1 millioner palestinere evakuere sørover.

Sent søndag kveld befant 34-åringen og familien hans seg i et hus i Nuseirat da de intense angrepene begynte.

– Vi hørte eksplosjonene, og så lå vi under ruinene. Vi var 120 personer i huset. Mange ble drept eller skadd. Vi har allerede bedt en bønn for de døde, sier han til AFP.

Rundt 1,5 millioner mennesker, rundt 70 prosent av Gazas befolkning, har flyktet fra hjemmene sine siden krigen startet, ifølge FN.

– Bygningene til sykehuset skalv

Også ved flyktningleiren Shati ble det meldt om kraftige israelske angrep mandag.

Palestinere leter etter overlevende etter et israelsk rakettangrep på en flyktningleir i Khan Younis sør i Gaza mandag. Foto: Mohammed Dahman / AP / NTB
Palestinere leter etter overlevende etter et israelsk rakettangrep på en flyktningleir i Khan Younis sør i Gaza mandag. Foto: Mohammed Dahman / AP / NTB Vis mer

Øyenvitner forteller til nyhetsbyrået AP at det israelske militæret traff leiren og området rundt al-Shifa-sykehuset mens internett og telefonlinjer ble kuttet.

Flere boliger skal ha blitt lagt i grus, og mange skal være drept eller såret.

– Hele leiren ble rammet. Bygningene til al-Shifa-sykehuset skalv hele natten mens vi hentet de drepte og sårede. Det var helt forferdelig, sier Ghassan Abu Sitta, en kirurg ved sykehuset, til AP.

– Kan innta Gaza by om kort tid

Det israelske militæret bekrefter at de gjennom mandagen har gjennomført «betydelige angrep» mot Hamas på Gaza. 450 mål ble truffet mellom søndag og mandag morgen, hevder IDF. Fram til forrige uke hadde hæren utført 12000 luftangrep mot Gazastripen.

Denne videoen viser en reporter fra Palestine TV få en beskjed på øret han sent vil glemme. Video: Reuters. Reporter: Helena Ringheim / Dagbladet TV Vis mer

Samtidig kommer det meldinger i israelske medier om at israelske styrker kan komme til å innta Gaza by mandag eller tirsdag.

Byen har vært omringet av IDF i flere dager, noe som har ført til at Gazastripen i realiteten er delt i to. De gjenværende innbyggerne har sagt at situasjonen i byen er helt forferdelig.

Natt til mandag gikk topplederne for alle de viktigste FN-organisasjonene sammen om en sjelden felles uttalelse der de ber om «umiddelbar humanitær våpenhvile» i Gaza.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer