Meslinger

Over 1000 smittet av meslinger. Nå tar New York vaksinegrep

Antall meslingtilfeller i USA passerte denne uka 1.000, med over 800 av dem i New York. Torsdag innførte New York forbud mot vaksinasjonsnekt.

MMR-vaksinen distribueres og settes i stort monn i USA. Delstaten New York har innført forbud mot å påberope seg unntak fra vaksinasjon av religiøse årsaker. Foto: Elaine Thompson / AP / NTB scanpix
MMR-vaksinen distribueres og settes i stort monn i USA. Delstaten New York har innført forbud mot å påberope seg unntak fra vaksinasjon av religiøse årsaker. Foto: Elaine Thompson / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Religiøse grupperinger i New York mistet dermed torsdag muligheten til å nekte å la seg vaksinere etter at antall smittede i USAs verste meslingutbrudd på 30 år passerte 1.022. Flere andre delstater i USA har gjort det samme, inkludert California.

Viruset spres denne gangen stort sett blant barn i skolealder. Grupperinger blant foreldre i USA, noen av dem ultraortodokse jøder i New York, har høylytt delt sine bekymringer for at meslingvaksinen kan føre til autisme hos barn. Denne påstanden er gjentatte ganger tilbakevist fra helsevesenet.

Meslinger ble erklært utryddet i USA i 2000, men kom tilbake igjen.

Verst rammet av utbruddet i år er områder i New York med relativt store grupper ultraortodokse jøder. I Brooklyn er 588 meslingtilfeller registrert siden oktober i fjor, mens Rockland har hatt 266 meslingtilfeller.

Meslinger er en av de mest smittsomme sykdommene og kan i verste fall være dødelig. Sykdommen øker i store deler i verden, og Folkehelseinstituttet anbefaler nå tidligere vaksinering om man skal forlate Norge og reise til utsatte destinasjoner.

Også i Norge har det vært en oppsving i meslinger i år sammenlignet med i fjor, med 15 tilfeller registrert så langt i Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) ved Folkehelseinstituttet. Det er tredje høyest for første halvår på 25 år.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer