MMR-vaksinen distribueres og settes i stort monn i USA. Delstaten New York har innført forbud mot å påberope seg unntak fra vaksinasjon av religiøse årsaker. Foto: Elaine Thompson / AP / NTB scanpix
MMR-vaksinen distribueres og settes i stort monn i USA. Delstaten New York har innført forbud mot å påberope seg unntak fra vaksinasjon av religiøse årsaker. Foto: Elaine Thompson / AP / NTB scanpix Vis mer

Meslinger

Over 1000 smittet av meslinger. Nå tar New York vaksinegrep

Antall meslingtilfeller i USA passerte denne uka 1.000, med over 800 av dem i New York. Torsdag innførte New York forbud mot vaksinasjonsnekt.

Publisert

Religiøse grupperinger i New York mistet dermed torsdag muligheten til å nekte å la seg vaksinere etter at antall smittede i USAs verste meslingutbrudd på 30 år passerte 1.022. Flere andre delstater i USA har gjort det samme, inkludert California.

Viruset spres denne gangen stort sett blant barn i skolealder. Grupperinger blant foreldre i USA, noen av dem ultraortodokse jøder i New York, har høylytt delt sine bekymringer for at meslingvaksinen kan føre til autisme hos barn. Denne påstanden er gjentatte ganger tilbakevist fra helsevesenet.

Meslinger ble erklært utryddet i USA i 2000, men kom tilbake igjen.

Verst rammet av utbruddet i år er områder i New York med relativt store grupper ultraortodokse jøder. I Brooklyn er 588 meslingtilfeller registrert siden oktober i fjor, mens Rockland har hatt 266 meslingtilfeller.

Meslinger er en av de mest smittsomme sykdommene og kan i verste fall være dødelig. Sykdommen øker i store deler i verden, og Folkehelseinstituttet anbefaler nå tidligere vaksinering om man skal forlate Norge og reise til utsatte destinasjoner.

Også i Norge har det vært en oppsving i meslinger i år sammenlignet med i fjor, med 15 tilfeller registrert så langt i Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) ved Folkehelseinstituttet. Det er tredje høyest for første halvår på 25 år.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.