Østerrike vedtar vaksineplikt

De folkevalgte i Østerrike har vedtatt et forslag fra regjeringen om å innføre vaksineplikt for alle over 18 år.

Det har vært mange demonstrasjoner mot både vaksinepåbud og andre smitteverntiltak i Østerrike. Dette er fra en demonstrasjon i november. Arkivfoto: AP /Lisa Leutner / NTB
Det har vært mange demonstrasjoner mot både vaksinepåbud og andre smitteverntiltak i Østerrike. Dette er fra en demonstrasjon i november. Arkivfoto: AP /Lisa Leutner / NTB Vis mer
Publisert

De som nekter å vaksinere seg, må betale høye bøter dersom det ikke foreligger medisinske grunner, eller man har hatt covid-19 i løpet av de siste seks månedene, ifølge den nye loven.

Forslaget om vaksineplikt ble fremmet av de to regjeringspartiene, høyrepartiet ÖVP og De grønne, og det fikk den nødvendige støtten fra de øvrige partiene i underhuset i nasjonalforsamlingen. Det er ventet at også overhuset vil godkjenne loven, som dermed trolig kan tre i kraft 1. februar.

Det høyrepopulistiske Frihetspartiet har på sin side rettet skarp kritikk mot vaksineplikten.

Forbereder høsten

Bakgrunnen for det strenge tiltaket er blant annet at Østerrike har en lavere andel vaksinerte enn mange andre europeiske land. Ved å pålegge alle å vaksinere seg håper regjeringen å unngå flere nedstenginger.

– Alle eksperter mener vi trenger en høy immunitet i befolkningen til høsten også, sier helseminister Wolgang Mückstein.

Like før behandlingen i parlamentet la regjeringen også fram en pakke med «gulrøtter», som de håper skal gjøre smaken av vaksinepåbudet litt mindre besk. 10 milliarder kroner skal brukes på ulike lokkemidler, blant annet et lotteri der man kan vinne gavekort til butikker og restauranter.

6.000 kroner i bot

Den strenge vaksinekampanjen har flere steg. Myndighetene vil i først rekke sende informasjon til alle husstander om de nye reglene.

– Vaksinasjon er en mulighet for samfunnet å oppnå varig frihet, fordi viruset ikke kan begrense oss mer, sier Østerrikes statsminister Karl Nehammer. Foto: AP / Lisa Leutner / NTB
– Vaksinasjon er en mulighet for samfunnet å oppnå varig frihet, fordi viruset ikke kan begrense oss mer, sier Østerrikes statsminister Karl Nehammer. Foto: AP / Lisa Leutner / NTB Vis mer

Når lovverket trer i kraft, kan politiet sjekke folks vaksinestatus gjennom rutinekontroller. De som ikke har bevis for at de er vaksinert, kan få opptil 600 euro (6.000 kroner) i bot.

Dersom myndighetene fortsatt mener vaksinedekningen ikke er god nok, vil alle som ikke har vaksinert seg få en påminnelse. Deretter kan de få en innkalling til en vaksinetime, og hvis de ikke møter, kan de bli ilagt nye bøter. En person kan bøtelegges opptil fire ganger i løpet av et år for brudd på loven. Det er ikke åpnet for at de som fortsatt nekter å etterkomme pålegget, kan fengsles.

Omdiskutert

En egen kommisjon som består av eksperter på helse og juss, skal rapportere til regjeringen hver tredje måned om vaksinasjonsprosessen.

Vaksinepåbud er svært omdiskutert. I Norge mener både helsemyndighetene og regjeringen at frivillighet gir bedre resultater.

Men i flere europeiske land er det innført påbud for bestemte alders- eller yrkesgrupper. Også i Tyskland diskuteres et påbud.

(©NTB)

Mer om