Oslo: Verken kommunen eller politiet kan håndheve nytt munnbind-påbud

Politiet vil ikke straffe folk som bryter munnbindpåbudet i Oslos kollektivtrafikk. Heller ikke kommunen eller Ruter har sanksjonsmuligheter.

Fra tirsdag klokken 12 må alle som ikke kan holde én meters avstand til hverandre i Oslos kollektivtrafikk, bruke munnbind. Men politiet kommer ikke til å bruke ressurser på å håndheve påbudet, opplyser de til NTB. Foto: Lise Åserud / NTB
Fra tirsdag klokken 12 må alle som ikke kan holde én meters avstand til hverandre i Oslos kollektivtrafikk, bruke munnbind. Men politiet kommer ikke til å bruke ressurser på å håndheve påbudet, opplyser de til NTB. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oslo kommune har ikke hjemmel til å straffe dem som bryter regelen, går det fram av den siste smittevernforskriften som ble lagt fram tirsdag.

«Det vil ikke blir etablert et særskilt håndhevingsregime for kontroll av overholdelse av regelverket. Kommunen har heller ikke hjemmel til å sanksjonere manglende bruk av munnbind,» heter det i forskriften.

Byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sa mandag at politiet skal «bruke noe ressurser» på å håndheve munnbindpåbudet.

– Ikke kapasitet

Men operasjonsleder Per-Ivar Iversen i Oslo politidistrikt avviser at politiet kommer til å gå inn på trikkene for å sjekke at folk har munnbindet på plass.

– Det har vi ikke kapasitet til. Dersom det blir meldt om store problemer, så får vi revurdere, men vi kommer i utgangspunktet ikke til å bruke ressurser på det, sier Iversen til NTB tirsdag formiddag.

– Vi kommer ikke til å straffe folk som ikke bruker munnbind, slår han fast.

Munnbindpåbudet gjelder på alle offentlige transportmidler og på alle innendørs stasjonsområder når det ikke er mulig å holde én meters avstand til medreisende. Påbudet vil i første omgang vare i 14 dager.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer