Oslo pride takker for støtten etter Oslo-skytingen

Oslo pride takket for støtten etter skytingen i Oslo forrige helg og snakket om viktigheten av forsamlingsfrihet for skeive da de møtte regjeringen fredag.

Mandag etter skyteepisoden var det mange som trosset politiets anbefalinger om ikke å møtes til pridemarkering. Rådhusplassen i Oslo ble fylt med mennesker som ville vise støtte etter hendelsen som førte til avlysninger av pridearrangement i hele landet. Foto: Annika Byrde / NTB
Mandag etter skyteepisoden var det mange som trosset politiets anbefalinger om ikke å møtes til pridemarkering. Rådhusplassen i Oslo ble fylt med mennesker som ville vise støtte etter hendelsen som førte til avlysninger av pridearrangement i hele landet. Foto: Annika Byrde / NTB Vis mer
Publisert

– Oslo Pride jobber kontinuerlig med sikkerhet. Det handler om fysisk sikkerhet, at våre arrangement skal være sikre steder å komme til for hele den skeive bevegelsen, sier leder Inger Kristin Heugsevje i Oslo pride.

– Trygghet handler også om at det skal være trygt å være den du er, uansett uttrykk og hvem du elsker. Den tryggheten skal vi ta tilbake, sier hun videre.

Leder for Oslo Pride Inger Kristin Haugsevje var fredag i møte mellom det skeive miljøet og statsrådene i Stortingets representasjonsbolig. Hun takker for støtten etter skyteepisoden i Oslo forrige helg. Foto: Geir Olsen / NTB
Leder for Oslo Pride Inger Kristin Haugsevje var fredag i møte mellom det skeive miljøet og statsrådene i Stortingets representasjonsbolig. Hun takker for støtten etter skyteepisoden i Oslo forrige helg. Foto: Geir Olsen / NTB Vis mer

Fredag inviterte regjeringen skeive organisasjoner til dialogmøte. Bakteppet er at en person åpnet ild mot to utesteder og et gatekjøkken i Oslo sentrum forrige helg. To personer ble drept, over 20 ble skadd og politiet etterforsker saken som en mulig terrorhandling.

Det ene utestedet, London pub, er et kjent samlingspunkt for skeive. Hendelsen førte til at pridearrangement over hele landet ble avlyst fordi politiet ikke kunne garantere deltakernes sikkerhet.

Haugsevje understreket viktigheten av synlighet, forsamlingsfrihet og trygghet for skeive.

– Et lite lysglimt i det vonde som har skjedd er at den skeive bevegelsen blir lyttet til, og at vi i den skeive bevegelsen søker sammen for å finne løsninger. Nå er vi mer samlet, mer synlig, stoltere og sterkere enn noen gang, sier Haugsevje.

Oslo pride vil ikke arrangere noe i Oslo i juli i år. Lederen sier at situasjonen er krevende og at det skeive miljøet i Oslo er sterkt preget av hendelsen.

– I løpet av de siste dagene har vi fått mye støtte. Det setter vi enormt pris på. Jeg er sikker på at støtten også vil være der når det er trygt å samle skeive i Oslos gater til et stort arrangement igjen, sier Haugsevje.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer