Oslo-politiet overtar etterforskningen i Millehaugen-saken

Den etterlyste drapsdømte Stig Millehaugen tok onsdag trolig fly fra Trondheim til Oslo. Oslo politidistrikt har overtatt etterforskningen av saken.

Overvåkingsfoto av etterlyste Stig Millehaugen tatt da han gikk ut av Trondheim fengsel onsdag morgen. Foto: Trøndelag politidistrikt / NTB
Overvåkingsfoto av etterlyste Stig Millehaugen tatt da han gikk ut av Trondheim fengsel onsdag morgen. Foto: Trøndelag politidistrikt / NTB Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

53-åringen er etterlyst både nasjonalt og internasjonalt etter at han ikke kom tilbake til Trondheim fengsel til avtalt tid. Millehaugen hadde permisjon fra klokken 9 til 15, men da han ikke kom tilbake, slo politiet riksalarm.

Politiets etterforskning tyder på at 53-åringen reiste med fly fra Værnes lufthavn til Oslo lufthavn ved 12-tiden onsdag.

Han skal deretter ha satt seg på flytoget inn mot Oslo sentrum, ifølge politiet, som ikke sier noe mer om hvorvidt sporene av 53-åringens flukt slutter der.

Torsdag ettermiddag overtok Oslo-politiet etterforskningen av saken, selv om politiet ikke vet om Millehaugen befinner seg i Oslo eller ikke.

– Vi holder alle muligheter åpne for hvor han kan være nå, og vi vil etterforske bredt, sier politiinspektør Trude Buanes i en pressemelding.

Sannsynlig at han fikk hjelp

Politiet har offentliggjort et videoovervåkingsfoto som etter all sannsynlighet viser Millehaugen på Værnes lufthavn onsdag ettermiddag.

Han fikk trolig hjelp til å bestille billetter, og ifølge NRK vet politiet hvem det var som kjøpte flybilletten hans.

– Politiet foretar vitneavhør av hans nærmeste krets og eventuelt antatte medhjelpere, sa politiadvokat Anne Haave til NRK torsdag.

Samme dag gjennomførte politiet ransaking av boligen til en bekjent av 53-åringen etter opplysninger om at han kunne oppholde seg der. Det var imidlertid uten resultat.

Politiet ønsker tips fra publikum som kan sitte på opplysninger eller observasjoner, og de understreker at ingen må foreta seg noe på egen hånd dersom de ser ham.

Forsvarer permisjon

Millehaugen hadde personlige eiendeler, deriblant mobil og penger, da han gikk ut fra Trondheim fengsel onsdag morgen, ifølge politiet. Dette var Millehaugens sjette permisjon, hvorav de foregående har foregått som planlagt – og uten tilsyn.

Fungerende regiondirektør Tore Råen i Kriminalomsorgen forsvarer at forvaringsdømte som Millehaugen får permisjoner fra fengselet.

– Hovedutfordringen til Kriminalomsorgen er at vi skal legge til rette for at innsatte kan tilpasse seg et liv i frihet. I det ligger at permisjon er et viktig grep, sier Råen til NTB.

Han peker på at de aller fleste innsatte vil bli løslatt til slutt i Norge. Kriminalomsorgen anser det ikke som ønskelig at innsatte blir løslatt uten å ha fått prøve seg ute i samfunnet i kortere tidsrom først.

– Det anser vi som enda verre for samfunnssikkerheten, sier Råen.

Dømt for to drap

Millehaugen har et langt rulleblad og har sittet i fengsel mer eller mindre hele sitt voksne liv. Han er blant annet dømt for en rekke ran – men de alvorligste dommene fikk han for to drap.

I 1993 ble han dømt til 17 års fengsel for å ha skutt og drept en fengselsbetjent i Sarpsborg fengsel året før. Han tvang også en annen fengselsbetjent til å kjøre seg til Oslo. Dagen etter meldte han seg for politiet.

I 2012 ble han dømt til 21 års forvaring for drapet på Young Guns-leder Mohammed «Jeddi» Javed. En annen mann ble dømt i samme sak for å ha bestilt drapet på gjenglederen. Forvaringsdommen hadde en minstetid på ti år, og 53-åringen har vært på flere permisjoner tidligere som altså har forløpt seg på normal og avtalt måte.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer