Oslo kommune opphever vannsparetiltak

Innbyggernes innsats og nedbøren den siste tiden fører til at Oslo kommune kan oppheve vannsparetiltakene.

Foto av Maridalsvannet i Oslo, som er vannkilde til byen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Foto av Maridalsvannet i Oslo, som er vannkilde til byen. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg er imponert over oslofolks innsatsvilje gjennom flere måneder. Denne situasjonen har lært oss at vi ikke kan ta naturressursene for gitt. Nå bygger vi ny vannforsyning til Oslo for å gi byen sikker tilgang til trygt drikkevann, sier byrådsleder Raymond Johansen (Ap).

Oslo har en sårbar vannforsyning ettersom Maridalsvannet står for 90 prosent av forsyningen til byens 700.000 innbyggere. Lite nedbør siden i fjor høst og rehabilitering av en stor demning førte til mindre vann i Oslos vannmagasiner enn normalt.

– Det er fortsatt et stykke igjen til fulle magasiner. Med normal nedbør i høst og vinter kommer vi dit. Får vi lite nedbør, er det fare for at vi må innføre sparetiltak igjen, sier avdelingsdirektør Sigurd Grande i vann- og avløpsetaten.

4. oktober var magasinfyllingen i Maridalsvassdraget på 77 prosent, og dermed over nivået for tiltaksnivå 1, som er på 73,8 prosent. Normal fyllingsgrad på denne tiden er imidlertid 83,9 prosent.

Dersom en tilsvarende situasjon med vannmangel oppstår de neste årene, sa seksjonsleder for vannmiljø Frode Hult i Oslo kommune i forrige uke at kommunen må være forberedt på å stå i den sårbarheten som en mulig tørke gir. Ny vannkilde i Holsfjorden er ventet å være klar i 2028.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer