Oslo er børsvinneren i Europa så langt i år

Hovedindeksen på Oslo Børs har satt sluttrekord tre dager på rad. Så langt i år har indeksen vokst med 5,5 prosent, noe som gjør den til Europas børsvinner.

Det er kanskje en vintergrå himmel over Oslo Børs, men innendørs er det grønne tall og full fest om dagen. Foto: Erik Johansen / NTB
Det er kanskje en vintergrå himmel over Oslo Børs, men innendørs er det grønne tall og full fest om dagen. Foto: Erik Johansen / NTB Vis mer
Publisert

Sluttindeksen på hovedindeksen på Oslo Børs var torsdag 1.027,16 poeng. Det tilsvarer en vekst på 69,7 prosent fra bunnivået i 2020.

Etter kraftig børsfall da koronaen lammet Europa, var hovedindeksen nede i 605,28 poeng 16. mars i fjor. Torsdag var tredje dag på rad med rekord.

– Det er ikke bare i ski-VM vi kan snakke om en norsk trippel. Det kan vi òg på Oslo Børs, sier kommunikasjonssjef Geir Harald Aase i Oslo Børs til NTB.

Siden har pilene bare pekt oppover. Denne uka har det vært grønne tall i alle flater. Så langt i år har børsen styrket seg med 5,5 prosent.

– Vi ser når vi sammenligner hovedindeksen med andre land, så er Oslo Børs den som stiger mest i år, sier Aase.

Råvareselskaper trekker opp

Han forklarer at det denne uka har vært de råvarebaserte aksjene som har stått for den største veksten. Nettopp råvarebaserte aksjer er tungvekterne på Oslo Børs.

Olje- og gasselskapet Equinors aksjekurs har styrket seg med 18 prosent så langt i år takket være stigende oljepriser. Samtidig har Hydro, som påvirkes av aluminiumsprisen, vokst med 22 prosent i 2021.

Veksten på Oslo Børs startet i november i fjor, som var en av børsens sterkeste måneder noensinne. Da var det i stor grad såkalte vekstaksjer, altså nye selskaper som prises høyst på grunn av tro på framtidig vekst heller enn solid inntjening her og nå, som dro børsen oppover.

Den trenden har snudd, og det er nå godt etablerte selskaper med god og tydelig inntjening her og nå som vokser.

– Toppen er ikke nådd

Nordeas sjefstrateg Erik Bruce sa torsdag til NTB at han tror på fortsatt vekst, selv etter rekorddagene på Oslo Børs.

– Jeg tror ikke det er på topp ennå. Hvordan oljeprisen utvikler seg, blir helt avgjørende for Oslo Børs. Jeg tror Oslo Børs har mer å gå på. Jeg tror ikke det kommer til å gå rett opp hver dag videre, men på sikt har jeg tro på at børsene skal videre oppover, sier Bruce til NTB.

Han frykter ikke at veksten på Oslo Børs er en boble som vil sprekke og skade finansmarkedet.

– Nei, som jeg ser det, er det ingen boble. Det er de brede selskapene som tjener gode penger, som vokser. Utsikten til inntjening i bedriftene er ganske god, sier Bruce.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer