Oslo ber Høie gjeninnføre tometeren

Helsebyråd Robert Steen ber regjeringen gjeninnføre råd om to meters avstand. Selv har byrådet unnlatt å følge opp anbefaling fra FHI om det samme.

Helsebyråd Robert Steen i Oslo mener rådet om to meters avstand bør gjeninnføres i hele Norge. Foto: Heiko Junge / NTB
Helsebyråd Robert Steen i Oslo mener rådet om to meters avstand bør gjeninnføres i hele Norge. Foto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

– Jeg ønsker nå at regjeringen klart går ut og kommuniserer at nå er det tometeren som gjelder i hele landet.

Det sier helsebyråd Robert Steen i Oslo til NTB.

Han mener det etter hvert begynner å bli åpenbart at én meter ikke er nok med den fryktede engelske virusvarianten. Det muterte viruset står nå for mer enn 90 prosent av smitten i Oslo, og det smitter lettere. Derfor er større avstand nødvendig.

– Det britiskmuterte viruset har en smittekraft som forandrer situasjonen, sier Steen, som var ute med lignende uttalelser i tidligere onsdag i VG.

– Jeg ber derfor nasjonale myndigheter om nå å kommunisere kraftfullt at med det nye muterte viruset så holder det ikke med én meter. Vi må opp på to meters avstand, sier han.

FHI-råd

Helsebyråden kommer med oppfordringen bare dager etter at byrådet selv lot være å følge opp en anbefaling fra FHI om å gjeninnføre rådet om to meters avstand lokalt i Oslo.

FHI anbefalte allerede 26. februar Oslo å innføre en «generell anbefaling om å holde 2 meters avstand der man kan».

Dette avstandskravet skulle ikke gjelde i skolene og i helsevesenet, men «for den generelle befolkning som en ekstra sikkerhetsmargin», skrev fagdirektør Frode Forland i en epost til kommunen. Men forslaget fra FHI ble ikke fulgt opp da byrådet innførte nye tiltak i Oslo to dager senere.

I et nytt notat datert 14. mars gjentok FHI anbefalingen:

«Forsterket råd om å holde 2 meter avstand til andre mennesker. Der du kan, hold gjerne minst 2 meter avstand til andre enn de du bor med (eller tilsvarende nære). Dette vil ikke gjelde for helsetjenesten, barnehager og skoler, eller andre tjenester for sårbare grupper der det i praksis kan hindre normal drift av tjenestene», skrev FHI.

Men da byrådet på nytt strammet inn tiltakene dagen etter, var tometeren ikke en del av pakken.

Ønsker likhet

Steen forklarer dette med at et lokalt råd om to meters avstand i Oslo ville skapt usikkerhet hos innbyggerne.

– Dette handler om den totale kommunikasjonen. Jeg tror det er vanskelig å lage såpass tunge regler i Oslo hvis du har en regjering som står på pressekonferanser i Oslo og snakker om meteren. Da er det vanskelig for Oslos befolkning å forstå hva som gjelder, sier helsebyråden.

– Situasjonen er for alvorlig til at vi skal oppleve at dobbeltkommunikasjon gjør at folk blir forvirret.

Steen understreker at han mener rådet bør gjelde nasjonalt.

– Det er ingen grunn til å holde på én meter i noen deler av Norge og to meter i andre.

Ny smitterekord

Helsebyråden kommer med utspillet etter at smitten i Oslo har slått alle rekorder. Tirsdag ble det registrert 495 nye tilfeller.

– Det er ikke så veldig lenge siden jeg tenkte at 500 var et veldig høyt ukestall. I går fikk vi det som et dagstall. Det betyr rett og slett at smitteutviklingen i Oslo nesten har eksplodert, sier Steen.

Han konstaterer at tiltakene vi brukte for å slå ned smitten før, rett og slett ikke virker like godt lenger.

– Dette er konsekvensen av at vi nå har fått et britiskmutert virus som har overtatt. Det er mye kraftigere, det smitter mye lettere, og det smitter også yngre grupper på en helt annen måte enn det forrige viruset gjorde, sier Steen.

– Sånn sett har vi egentlig en helt ny situasjon.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer