Orkanen Iota har truffet Nicaragua

Kategori 4-orkanen Iota nådde land nordøst i Nicaragua mandag og brakte med seg katastrofal sterk vind, enorme mengder regn og fare for stormflo.

Satellittbilde viser orkanen Iota i Det karibiske havet øst for Nicaragua Foto: NOAA via AP / NTB
Satellittbilde viser orkanen Iota i Det karibiske havet øst for Nicaragua Foto: NOAA via AP / NTB Vis mer
Publisert

– Den sterke orkanen Iota er allerede over land. For øyeblikket er orkanens senter ved Hauloverkysten ved Det karibiske havet, opplyser Marcio Baca, leder ved Nicaraguas institutt for landstudier (Ineter).

For knappe to uker siden forårsaket orkanen Eta enorme ødeleggelser i store deler av Mellom-Amerika.

Massive nedbørsmengder fra Eta har etterlatt jorden i Nicaragua og nabolandet Honduras mettet med vann, og det fryktes at manglende evne til å ta unna store nedbørsmengder kan føre til flom og jordskred.

Myndighetene frykter at Iota vil ramme de samme områdene som ble truffet av Eta, og mange ble evakuert fra lavtliggende områder i grenseområdet mellom Nicaragua og Honduras.

Iota styrket seg til en ekstremt farlig kategori 5-orkan mandag, men USAs nasjonale orkansenter opplyser at den har svekket seg noe og når er regnet som en kategori 4-orkan med en maksimal vindstyrke på 250 kilometer i timen.

Senteret av orkanen traff kysten av Nicaragua om lag 45 kilometer sør for byen Puerto Cabezas, også kjent som Bilwi.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer