Beboere i delstaten Florida gjør seg klare til å barrikadere seg før orkanen Dorian er ventet å slå inn med enorm kraft. Foto: Matias J. Ocner / AP / NTB scanpix
Beboere i delstaten Florida gjør seg klare til å barrikadere seg før orkanen Dorian er ventet å slå inn med enorm kraft. Foto: Matias J. Ocner / AP / NTB scanpix Vis mer

Orkanen Dorian

Orkanen Dorian oppgradert til kategori 4

Orkanen Dorian har blitt en kategori 4-orkan, kun to døgn før den er ventet å treffe Florida. Bahamas stålsetter seg.

Publisert

Tusenvis er blitt bedt om å evakuere på Bahamas fredag. Orkanen er ventet å nå øygruppa søndag. Mange av beboerne evakueres via fly til mindre utsatte områder på Bahamas.

– Beboere må ikke være dumme eller satse på å kjempe seg gjennom orkanen. Det kan koste liv, sier statsminister Hubert Minnis.

Dorian har for øyeblikket en vindstyrke på 59 meter per sekund.

Florida

USAs nasjonale orkansenter opplyser fredag at de siste bevegelsene til Dorian tilsier at orkanen muligens vil bevege seg langs landets kyst, noe som i så fall vil redusere skadeomfanget. Orkanen er ventet å nå USAs fastland mandag.

Den kan bli den kraftigste orkanen som rammer delstaten på nesten 30 år.

Men senteret advarer om at orkanens endelige kurs fortsatt er høyst uvisst, og at selv den minste kursendringen kan sende Dorian et godt stykke inn i fastlandet.

Venter med evakuering

Nettopp på grunn av denne usikkerheten, har Floridas guvernør Ron DeSantis avventet med å beordre evakuering.

– Hvis man evakuerer for tidlig, kan det hende at man evakuerer folk til områder som kan bli rammet dersom orkanen endrer kurs, sier han.

DeSantis har imidlertid erklært unntakstilstand. Det har også fylker i delstaten Georgia som ligger nær kystlinjen.

Torsdag kunngjorde president Donald Trump at han avlyser sitt planlagte besøk i Polen på grunn av orkansituasjonen. Trumps eksklusive feriested Mar-a-Lago ligger midt i den antatte banen til orkanen.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer