Orkan styrker seg raskt på vei mot Karibia og USA

Orkanen Lee er oppjustert til kategori fem, det høyeste nivået på orkanskalaen, idet den har kurs for Karibia. Den ventes å berøre USAs østkyst fra søndag.

Satellittfoto som viser Lees posisjon lenger øst i Atlanterhavet onsdag denne uken. Orkanen styrker seg på sin nordvestlige ferd og ventes å berøre en rekke øyer gjennom helgen. Foto: NOAA / AP / NTB
Satellittfoto som viser Lees posisjon lenger øst i Atlanterhavet onsdag denne uken. Orkanen styrker seg på sin nordvestlige ferd og ventes å berøre en rekke øyer gjennom helgen. Foto: NOAA / AP / NTB Vis mer
Publisert

Ved 5-tiden fredag morgen norsk tid lå orkanen rundt 1.135 kilometer øst for den nordlige delen av Leeward-øyene, som utgjør den nordligste delen av De små antillene lengst øst i Karibia.

Da var den blitt oppgradert fra kategori fire til kategori fem, som er det høyeste nivået på orkanskalaen. dermed er Lee blitt den første kategori fem-orkanen denne sesongen.

Riktig nok er det ikke ventet at Lee kommer til å treffe land, men den bringer med seg uvær som likevel kan berøre noen av øyene i Karibia, ifølge prognosene fra Det amerikanske orkansenteret (NHC). Det hvite hus har koordinert tiltak med myndighetene på Puerto Rico og De amerikanske Jomfruøyer.

Store bølger er ventet å berøre deler av De små antillene fredag, og gjennom helgen De britiske jomfruøyene, De amerikanske jomfruøyene, Puerto Rico, Hispaniola, Bahamas og Bermuda.

– Vi kommer til å få bølger på mellom tre og fem meter, så vi vil ikke at det er noen folk på strendene, sier meteorolog Ernesto Morales på Puerto Rico.

Fra og med søndag er det ventet farlige bølger og strømninger langs store deler av USAs østkyst. Lee er det tolvte tropiske uværet til nå i orkansesongen, som varer fra 1. juni til 30. november.

(©NTB)