Ordføreren: Minst 10.000 sivile er drept i Mariupol

Ordføreren i den ukrainske havnebyen Mariupol, som har vært beleiret av russiske styrker i ukevis, sier at mer enn 10.000 sivile er drept i byen.

Mange av bygningene i Mariupol er bombet i stykker siden Russland invaderte Ukraina 24. februar. Ifølge byens ordfører er minst 10.000 sivile drept, og han mener antallet kan overstige 20.000. Foto: Aleksej Aleksandrov / AP / NTB
Mange av bygningene i Mariupol er bombet i stykker siden Russland invaderte Ukraina 24. februar. Ifølge byens ordfører er minst 10.000 sivile drept, og han mener antallet kan overstige 20.000. Foto: Aleksej Aleksandrov / AP / NTB Vis mer
Publisert

Antallet døde kan overstige 20.000, og gatene er «teppebelagt» med lik, sa ordfører Vadym Bojtsjenko i et intervju med nyhetsbyrået AP mandag. Tallet er ikke bekreftet av uavhengige kilder.

Videre i intervjuet hevdet Bojtsjenko at russiske styrker har tatt med seg flyttbart utstyr til kremering for å kvitte seg med levningene, og han anklager dem for å stanse nødhjelp til byen for å skjule de angivelige ugjerningene.

Ifølge Boytsjenko har de russiske styrkene tatt med mange lik til et stort kjøpesenter i byen, der det er lagringsplass og kjølerom.

– Flyttbare krematorier har ankommet i lastebiler: De åpnes, så er det en pipe inni, og disse levningene blir brent, sa han.

Ifølge ham var det mandag igjen rundt 120.000 sivile i byen, som har desperat behov for mat, vann, ly og kommunikasjonsfasiliteter. Omtrent en halv million innbyggere bodde i byen før Russland invaderte Ukraina 24. februar.

Ber om mer hjelp

Russiske styrker legger stort press på byen, ifølge Zelenskyj.

– Om vi har jetfly og nok pansrede kjøretøy, det nødvendige artilleriet, så vil vi være i stand til å gjøre det, sa Zelenskyj om mulighetene for å redde byen i en videotale mandag.

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier landet trenger mer hjelp til å befri den beleirede havnebyen Mariupol, som er strategisk viktig i krigen med Russland. Foto: AP / NTB
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj sier landet trenger mer hjelp til å befri den beleirede havnebyen Mariupol, som er strategisk viktig i krigen med Russland. Foto: AP / NTB Vis mer

– Jeg er sikker på at vi vil få nesten alt vi trenger. Men ikke bare tid går tapt. Ukrainske liv går tapt, liv som ikke lenger kan fås tilbake. Dette er også ansvaret til dem som fortsatt beholder våpnene Ukraina trenger i sitt arsenal, sa han videre.

Separatistmyndigheter i Donetsk sa tidligere mandag at den strategisk viktige havnebyen, som ligger ved Azovhavet sørøst i Ukraina, hadde falt til Russland. Påstandene ble gjengitt av russiske nyhetsbyråer.

En høytstående offiser i det ukrainske forsvaret sa mandag at forbindelsen til styrkene som forsvarer Mariupol, ikke er brutt. Det var som svar på påstander fra marinesoldater i området om at de ikke hadde hørt fra militærledelsen på to uker.

(NTB)

EKSPLODERER: Det russiske forsvarsdepartementet har publisert en video som skal vise et angrep mot et militært mål i Ukraina. Video: Det russiske forsvarsdepartementet/Reuters. Vis mer
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer