Ordføreren i Ørland trekker seg etter omfattende plagiat

Ordfører Tom Myrvold (H) i Ørland kommune går av etter å ha vedgått en rekke tilfeller av plagiat i kronikker og leserbrev.

Ordfører Tom Myrvold (H) i Ørland kommune går av etter å ha vedgått en rekke tilfeller av plagiat i kronikker og leserbrev. Her fra en annen anledning. Foto: Ned Alley / NTB
Ordfører Tom Myrvold (H) i Ørland kommune går av etter å ha vedgått en rekke tilfeller av plagiat i kronikker og leserbrev. Her fra en annen anledning. Foto: Ned Alley / NTB Vis mer
Publisert

Myrvold bekreftet dette selv på Facebook fredag, skriver Trønder-Avisa.

– De siste dagene har det kommet fram flere tilfeller hvor jeg har hentet tekst fra andre og benyttet dem i egne innlegg uten å ha oppgitt kilde. Jeg vil nok en gang gi en uforbeholden unnskyldning til alle de jeg har hentet tekst fra og de redaktørene som har trykket dette. Jeg vil også beklage overfor de jeg har hatt som medforfattere i innlegg, som ikke har vært klar over at disse kan ha inneholdt tekst jeg har hentet fra andre, skriver Myrvold.

Gikk gjennom alle innlegg

Plagiatet ble avdekket etter at innlegget hans «Verdien av forsvarsvilje» ble publisert på Trønderdebatt. Forsvarets Forum oppdaget at deler av teksten var skrevet av Vår Land-redaktør Bjørn Kristoffer Bore, ifølge Adresseavisen. I ettertid har Trønderdebatt gjennomgått samtlige innlegg fra ordføreren.

– I denne første gjennomgangen, som til nå kun omfatter åpne, søkbare kilder, har redaksjonen avdekket svært omfattende plagiatvirksomhet og manglende sitering av opphavsperson i de fleste innleggene som er publisert, skriver Trønderdebatt fredag.

Valgte selv å trekke seg

Christian Ingebrigtsen, leder i Trøndelag Høyre, sier til Fosna-Folket at det var Myrvold selv som tok avgjørelsen om å søke fritak fra vervene som ordfører og folkevalgt.

– Tom Myrvold har bestemt seg for å søke fritak. Det er en beslutning han har kommet til selv på bakgrunn av kopierte tekster i leserinnlegg, sier Ingebrigtsen til Fosna-Folket. Han legger til at Trøndelag Høyre ser alvorlig på saken.

Myrvold har sittet som ordfører siden 2015. Han har vært en aktiv deltaker i den offentlige debatten i Trøndelag, og han har i en årrekke skrevet mange innlegg i trønderske aviser, rikspresse og enkelte fagblad, skriver Trønderdebatt, som sterkt beklager det inntrufne og har merket alle ordførerens tidligere innlegg med opplysninger om opprinnelig forfatter, dato og hvor teksten først ble publisert.

(©NTB)

Mer om