Orban sier fortsatt nei til EU-forhandlinger for Ukraina

Ungarns statsminister Viktor Orban sier at Ukraina ikke har oppfylt vilkårene for medlemskap i EU, og at langsiktig bistand til ukrainerne må komme utenfor EUs budsjett.

Ungarns statsminister Viktor Orban sier at han fortsatt vil sette foten ned for ukrainske medlemsforhandlinger med EU, og at langsiktig bistand til Ukraina må komme utenfor EUs budsjett. EU-toppmøtet starter torsdag. Foto: JOHN THYS / AFP
Ungarns statsminister Viktor Orban sier at han fortsatt vil sette foten ned for ukrainske medlemsforhandlinger med EU, og at langsiktig bistand til Ukraina må komme utenfor EUs budsjett. EU-toppmøtet starter torsdag. Foto: JOHN THYS / AFP Vis mer
Publisert

– Tre av sju forutsetninger er ikke oppfylt av Ukraina. Derfor er det ingen grunn til å starte forhandlinger nå. Vi må komme tilbake til saken senere, sier Orban torsdag.

På EU-toppmøtet som starter torsdag, skal det tas avgjørelser om å åpne medlemskapsforhandlinger med Ukraina, og om å utvide EUs langtidsbudsjett for å gi Ukraina 50 milliarder euro, rundt 590 milliarder kroner.

Kan blokkere alene

Begge vedtakene krever enstemmighet, og Orban kan dermed blokkere dem på egen hånd.

– Penger til Ukraina på kort sikt ligger allerede i budsjettet. Hvis vi skal gi langsiktig bistand til Ukraina, må det skje utenfor budsjettet, sier Orban.

Orban regnes som Russlands president Vladimir Putins nærmeste allierte innad i EU.

Det har vært intens lobbing innad i EU for å få Orban til å snu før toppmøtet.

Flere ledere har møtt ham, og før torsdagens toppmøte vil også EU-kommisjonens president Ursula von der Leyen, Frankrikes president Emmanuel Macron og Tysklands statsminister Olaf Scholz gi det et siste forsøk, melder Reuters.

Stor signalverdi

Fra EU-hold er det understreket at det er viktig å få gjennom støttepakka til Ukraina for å sende et tydelig signal til Washington, der det er splittelse i Kongressen om videre amerikansk støtte.

– Vi ble fortalt i vår av den amerikanske regjeringen at de ville være veldig støttende om vi kunne lede an i den langvarige støtten til Ukraina, også for å legge press på Representantenes hus og Senatet, slik at de gjør noe lignende, sa EUs budsjettkommissær Johannes Hahn til Reuters til onsdag.

(©NTB)

Mer om