– Jeg går av med øyeblikkelig virkning slik at du kan utpeke en flerpartiregjering for å styre landet ut av den pågående økonomiske krisen, het det mandag i brevet fra statsministeren til broren, president Gotabaya Rajapaksa.
76 år gamle Mahinda Rajapaksa overtok som statsminister i november 2019. Nyheten om at han gikk av førte ikke til stans i opptøyene.
Fem mennesker er drept og minst 189 er skadd i voldsomme sammenstøt med meningsmotstandere og sikkerhetsstyrker det siste døgnet, ifølge politiet.

- Vi vil ikke hvile før de som begår disse forbrytelsene, stilles til ansvar
Stormet protestleir
Over 1.000 tilhengere av Rajapaksas parti SLPP stormet ifølge politiet opposisjonens protestleir utenfor presidentens kontor og satte fyr på teltene der. SLPP-tilhengerne var væpnet med køller og klubber.
Rundt 150 motstandere av regjeringspartiet gikk på sin side løs på busser med SLPP-tilhengere som hadde deltatt på et møte med den avtroppende statsministeren.

Kvinne tiltalt etter hundeangrep på barn
Rundt 20 slike busser og drøyt 30 biler til SLPP-tilhengere ble stukket i brann mandag.
Et medlem av nasjonalforsamlingen og livvakten hans, som også hadde deltatt på møtet, ble angrepet av en mobb. De to søkte tilflukt i en bygning der parlamentarikeren angivelig skal ha tatt sitt eget liv da de ble omringet. Det er uklart om livvakten ble drept i hendelsen i Nittambuwa, rundt 40 kilometer øst for Colombo.
Portforbud
En annen SLPP-politiker skal ha åpnet ild og drept to demonstranter og såret fem andre i Weeraketiya sør i landet.
Talsmann: Sri Lankas statsminister går av
Motstandere av regjeringen forsøkte også å storme statsministerens kontor, men ble stanset av politiet.
Myndighetene har nå innført portforbud i hele landet og store sikkerhetsstyrker har inntatt gatene i Colombo.
Økonomisk krise
Sri Lanka står midt oppe i sin verste økonomiske krise siden uavhengigheten fra Storbritannia i 1948. Akutt mangel på utenlandsk valuta gjør at landet ikke lenger kan betale for mat, drivstoff og andre importvarer.
Bensinstasjonene har gått tomme for diesel, og det meste av gods- og persontransporten har stanset opp.
Dieselmangelen har også ført til omfattende strømbrudd, inflasjonen er høy og butikkhyller er i ferd med å tømmes.
Misnøyen med myndighetene, og i særdeleshet Rajapaksa-familien er skyhøy.
Rajapaksa-familien har ikke bare kontrollert president- og statsministerposten. Den eldste broren Chamal var inntil nylig landbruksminister, den yngste broren Basil var finansminister og brødrenes nevø Namal Rajapaksa var sportsminister.
(©NTB)