Opposisjonen krever politietterforskning av sparket forsvarsminister

Opposisjonen krever politietterforskning av Gavin Williamson etter at statsminister Theresa May sparket ham for å ha lekket hemmelige opplysninger om Huawei.

Gavin Williamson fikk onsdag sparken som forsvarsminister i Storbritannia. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix
Gavin Williamson fikk onsdag sparken som forsvarsminister i Storbritannia. Foto: Francisco Seco / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

– Toryene er i kaos og ute av stand til å rydde opp i sin egen krise. Den interne maktkampen hos de konservative har undergravd den grunnleggende driften av regjeringen og nå potensielt også satt sikkerheten i fare. Det haster med at politiet etterforsker dette, sier Labours forsvarspolitiske talskvinne Nia Griffith.

Også Liberaldemokratene krever etterforskning.

– Denne saken kan ikke begynne og slutte med avskjedigelse. Det som står på spill, er våre sikkerhetstjenesters evne til å gi råd på høyeste nivå, sier partileder Vince Cable.

– Denne saken må nå oversendes til politiet i London for en grundig strafferettslig etterforskning av brudd på loven om statshemmeligheter, sier han.

Det skotske nasjonalistpartiet SNP kaller saken en skam og kommer med lignende krav.

Williamson fikk sparken for å ha lekket opplysninger fra et møte i det nasjonale sikkerhetsrådet. Opplysningene gjaldt en kontroversiell beslutning om å la den kinesiske mobilgiganten Huawei få delta i deler av utbyggingen av framtidas 5G-nett.

Kun utvalgte statsråder og sikkerhetssjefer deltar på møtene i sikkerhetsrådet. Deltakerne har undertegnet en taushetserklæring som forplikter dem til å holde tett om diskusjonene.

Selv nekter Williamson kategorisk for å stå bak lekkasjene.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer