Omsorgs-streik stanset av tvungen lønnsnemnd

Regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd mot streikene innen privat omsorg. Helsetilsynet mener opptrappingen truet liv og helse ved en institusjon.

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier de ikke hadde noe valg da de innførte tvungen lønnsnemnd. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB
Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) sier de ikke hadde noe valg da de innførte tvungen lønnsnemnd. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Vis mer
Publisert

Konfliktene mellom NHO og Fagforbundet/FO og Parat/Delta har pågått siden 9. januar. Vel 100 arbeidstakere i en rekke behandlingsinstitusjoner innenfor rusomsorg, psykiatri, barnevern, pleie og omsorg og noen barnehager har vært tatt ut i streik.

– Helsetilsynet har vurdert situasjonen slik at det vil oppstå fare for liv og helse ved en konkret institusjon i forbindelse med opptrapping av streiken onsdag morgen, opplyser Arbeids- og sosialdepartementet.

Institusjonen det er snakk om, er et heldøgns botilbud som følger opp særlig sårbare og utsatte personer med sammensatte behov.

– Hadde ikke noe valg

Ifølge arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen (H) har partene sagt at de skal avslutte streiken slik at alle kan gå tilbake til jobb så snart som mulig.

Røe Isaksen er lite fornøyd med at ansvaret for konsekvensene av konflikten ble skjøvet over på regjeringen.

– Det er partene selv som i utgangspunktet er ansvarlige for å finne en løsning. Men når Helsetilsynet vurderer at konflikten vil medføre fare for liv og helse, har jeg ikke annet valg enn å gripe inn i konflikten, sier statsråden.

Forslag var på bordet

Det nye uttaket tirsdag var på 24 ansatte, og dermed ville i alt 144 medlemmer fra Fagforbundet og FO vært i streik fra 1. februar fordelt på 18 virksomheter over hele landet.

Bakgrunnen for konflikten er ifølge en pressemelding fra Fagforbundet at deres medlemmer har sakket kraftig etter lønnsmessig over mange år.

– Vi har lagt på bordet et helhetlig forslag som kunne ha løst begge de to pågående streikene i NHO-området, altså private omsorgsvirksomheter og private helsevirksomheter, sier Anne Green Nilsen i Fagforbundet i pressemeldingen som ble sendt i forbindelse med opptrappingen.

Senere tirsdag kveld ble det altså slutt på streiken.

NHO: Krevende konflikt

Nina Melsom, direktør for arbeidsliv i NHO, er glad for at en krevende konflikt nå er avsluttet.

– Vi registrer at regjeringen har funnet grunn til å bruke tvungen lønnsnemnd i streiken om overenskomst 453 og 536 i private og ideelle omsorgsbedrifter. Arbeidstakerorganisasjonene har bekreftet at de streikene vil ta opp arbeidet i morgen tidlig, sier hun til NTB.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer