Omfattende luftangrep mot Ukraina – minst 12 drept og 75 såret

Russiske styrker har gjennomført et massivt drone- og rakettangrep mot Ukraina fredag natt og morgen. Minst 12 mennesker er drept og flere titall er såret.

En rekke ukrainske byer ble rammet i et storstilt russisk luftangrep. Her jobber nødetater med å slukke en brann i en lagerbygning i hovedstaden Kyiv. Foto: Ukrainske nødetater via AP / NTB
En rekke ukrainske byer ble rammet i et storstilt russisk luftangrep. Her jobber nødetater med å slukke en brann i en lagerbygning i hovedstaden Kyiv. Foto: Ukrainske nødetater via AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Tallet på døde og sårede gjengis av ukrainske medier som viser til opplysninger fra innenriksdepartementet i Kyiv.

Minst fem byer, deriblant hovedstaden Kyiv, har blitt truffet av droner eller raketter, melder ukrainske myndigheter. Det er også meldt om strømbrudd i fire regioner nord og sør i landet.

President Volodymyr Zelenskyj sa fredag formiddag at det ble brukt 110 raketter i angrepet, inkludert krysserraketter og luftvernraketter av typen S-300, våpen som også kan brukes mot bakkemål.

Det ukrainske militæret meldte noe senere at totalt 158 droner og raketter ble brukt, hvorav 27 droner og 87 krysserraketter ble skutt ned. Sjefen for den ukrainske hæren sier at også militære fasiliteter var mål for angrepet.

En boligblokk og en lagerbygning ble satt i brann i hovedstaden. Minst to mennesker ble drept, og en metrostasjon som brukes som tilfluktsrom skal ha fått skader.

Omfattende skader

I natt meldte ordfører Ihor Terehov om et russisk rakettangrep mot byen Kharkiv. Det ble registrert minst seks eksplosjoner, fortalte han. Terehov beskriver angrepet som massivt.

– I dag klokken fem angrep fascistenes støttespillere vår fredelige by med S-300 raketter. 10 eksplosjoner oppsto i Kharkiv-området, sier politiet i regionen.

Terehov opplyser at en er død og åtte skadd som følge av angrepet. Det er også omfattende skader på sivil infrastruktur.

I Odesa er to drept og 15 såret i et angrep som rammet en skolebygning, opplyser helsemyndighetene til lokale medier. To av de skadde er barn.

Luftvernet i Lviv ble aktivert natt til fredag under et droneangrep mot byen, skrev Lvivs guvernør Maksym Kozytskyj i meldingstjenesten Telegram. Lvivs ordfører Andriy Sadovyi sier det dreide seg om to droneangrep.

En er drept og tre er skadd i byen, etter et angrep som traff en bygård.

Fødeklinikk rammet

I den sørlige byen Dnipro er fem mennesker drept og mer enn et titall skadd, ifølge lokale myndigheter. En fødeklinikk og et shoppingsenter ble rammet i angrepet.

Det har også kommet meldinger om angrep i byene Sumy og Konotop i natt.

De omfattende angrepene fredag viser at Ukraina trenger mer støtte fra det internasjonale samfunnet, skriver Andrij Jermak på Telegram. Han er stabssjef for president Volodymyr Zelenskyj.

– Vi gjør alt vi kan for å styrke luftskjoldet vårt, men verden må se at vi trenger mer støtte og styrke for å stoppe denne terroren, sier Jermak.

– Raketter regner over byene våre med sivile som mål, skriver han.

Denise Brown, Ukraina-koordinator for FNs nødhjelpskontor (OCHA), sier at det nyeste angrepet viser realitetene i den ukrainske hverdagen.

– For det ukrainske folk er dette nok et eksempel på den grusomme virkeligheten de lever i, og som har gjort 2023 til nok et år med enorm lidelse, sier Brown.

Mer om