Om dronetiltalt russer: - Ikke veldig anonym båt

Politiet i Finnmark var usikre på hvordan de skulle håndtere dronetiltalte Andrey Yakunin, som hadde både russisk og britisk statsborgerskap, og ba UD om råd.

Politiet i Hammerfest gjorde en utlendingskontroll av den påkostede seilbåten Firebird. Eieren Andrey Yakunin viste seg å ha fløyet droner på Svalbard. Båten ligger nå til kai i Tromsø, hvor rettssaken går. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
Politiet i Hammerfest gjorde en utlendingskontroll av den påkostede seilbåten Firebird. Eieren Andrey Yakunin viste seg å ha fløyet droner på Svalbard. Båten ligger nå til kai i Tromsø, hvor rettssaken går. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Det har oppstått et informasjonsbehov om hvordan man skal forholde seg til personer som flyr drone, og som har dobbelt statsborgerskap, hvorav den ene er russisk, skrev operasjonsleder Einride Gustavsen Hals i Finnmark politidistrikt i en epost til Utenriksdepartementet kvelden 16. oktober.

Da hadde politiet i Hammerfest gjort en utlendingskontroll av seilbåten «Firebird», eid av den velstående forretningsmannen Andrey Yakunin.

Yakunin hadde vært på Svalbard og filmet natur med droner. Han har både britisk og russisk pass.

UD: – Anses som russisk

Politiet fikk svar fra en UD-rådgiver morgenen etter. I løpet av natten hadde Yakunin da formelt blitt pågrepet.

– Vedkommende anses som russisk, herunder russisk statsborger ved vurderingen av Ukraina-forskriften, skrev rådgiveren tilbake.

Dronetiltalte Andrey Yakunin på Svalbard i august i år. Foto: Andrey Yakunin / Firebird / NTB
Dronetiltalte Andrey Yakunin på Svalbard i august i år. Foto: Andrey Yakunin / Firebird / NTB Vis mer

Det samme synet er blitt fremmet av påtalemyndigheten i rettssaken, som går i Nord-Troms og Senja tingrett denne uken. De mener Yakunins russiske pass gjør det ulovlig for ham å fly droner på Svalbard.

Politibetjent: – Ikke veldig anonym båt

Yakunins påkostede seilbåt vakte oppsikt i havnen i Hammerfest i forkant av pågripelsen.

– Den var jo ikke veldig anonym den båten. Den skilte seg ut og var ved hovedveien i Hammerfest, forklarte politibetjenten som gjennomførte kontrollen, i retten onsdag.

Firebird havnet i politiets søkelys fordi de ikke kunne finne den innmeldt i sine systemer ved innreise. Politibetjenten fortalte om god stemning om bord.

– Yakunin var samarbeidsvillig på alle områder. Han viste oss hvordan man fant flightloggen for dronene og hvor han hadde bildene, sa han.

Rettssaken mot den dronetiltalte russeren Andrey Yakunin pågår i Nord-Troms og Senja tingrett i Tromsø denne uken. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB
Rettssaken mot den dronetiltalte russeren Andrey Yakunin pågår i Nord-Troms og Senja tingrett i Tromsø denne uken. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Vis mer

PST har funnet naturbilder fra Svalbard på dronene og fått dokumentert at de ble fløyet på øygruppen.

Dronespørsmål kom opp på slutten

Politibetjenten fortalte i retten at de ventet i flere timer på beskjed fra operasjonssentralen om hva de skulle gjøre med mannskapet.

Det var egentlig helt på slutten av kontrollen at temaet droner kom opp, fortalte han.

– Det var litt på grunn av situasjonen i det siste at jeg spurte om droner. Man hadde hatt flere saker med russere som har fløyet droner, og mannen på båten var russer, forklarte politibetjenten, som selv er droneoperatør i politiet.

Yakunin erkjenner ikke straffskyld.

(©NTB)

Mer om