Oljefondssjefen ble lurt av hackere i sikkerhetstest: - Paranoid

Da Nicolai Tangen tok over som sjef for oljefondet, leide sikkerhetsavdeling noen av verdens beste hackere til å lage et målrettet angrep. Tangen gikk i baret.

Oljefondets sjef, Nicolai Tangen, sier sikkerhetstesten der hackere tok seg inn på PC-en hans gjorde ham oppmerksom på hvor målrettede cyberangrep kan være. Arkivfoto: Ole Berg-Rusten / NTB
Oljefondets sjef, Nicolai Tangen, sier sikkerhetstesten der hackere tok seg inn på PC-en hans gjorde ham oppmerksom på hvor målrettede cyberangrep kan være. Arkivfoto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Sjefen for Statens pensjonsfond utland – vår felles formue, kjent som oljefondet på folkemunne – forteller til Dagens Næringsliv hvordan han lot seg lure av hackerne – som altså heldigvis ikke hadde ondt i sinne.

– Jeg fikk en henvendelse fra Lillesands-Posten, som jo er den verdenskjente avisen vi har på Sørlandet og de skulle ha et lite sommerintervju, hvor de spurte noen ganske tilforlatelige spørsmål, forteller Tangen.

– Jeg fikk tilbake mail fra noen vi trodde var Lillesands-Posten hvor det var sitatsjekk, og da skulle jeg bare trykke på knappen for å godkjenne disse sitatene. Og det gjorde jeg og flere andre i organisasjonen.

Det klikket hjalp hackerne å få full kontroll over PC-en hans.

– Det dokumentet var infisert med en skadevare som gjorde at vi fikk kontroll over maskinen, sier sikkerhetsarkitekt Karim El-Melhaoui, som var med på å arrangere testen.

– Det jeg så for første gang, er hvor skreddersydde disse angrepene kan være. Og hvor mye tid de kan bruke til å sette seg inn i vår bakgrunn, våre vaner og så videre. Da ble jeg enda mer paranoid, sier Tangen.

Han påpeker at oljefondet er veldig sårbart dersom noen skulle komme seg inn og kompromittere fondets aktivitet.

(©NTB)

TIL FINALE: Casper Ruud (23) tok seg til en sensasjonell semifinale i French Open, etter en dramatisk kamp mot danske Holger Rune (19). Danskens oppførsel under og etter kampen får stor oppmerksomhet. Bilder fra Discovery+. Se semifinalen på Discovery+ fredag 3. juni. Vis mer
Mer om