Oljefondet

Oljefondet øker tross uro i økonomien

Oljefondet fikk i andre kvartal en avkastning på 256 milliarder norske kroner. Det tilsvarer en økning på 3 prosent.

Publisert

Avkastning på aksjeinvesteringene var på 3 prosent, investeringene i eiendom ga en avkastning på 0,8 prosent og avkastningen på obligasjoner endte på 3,1 prosent. Oljefondets samlede avkastning ble 0,2 prosentpoeng lavere enn referanseindeksen.

Uro

– Uro knyttet til global handel og økonomisk vekst dempet aksjeavkastningen i begynnelsen av kvartalet, mens utsikter til en mer ekspansiv pengepolitikk i utviklede markeder bidro til oppgangen mot slutten av kvartalet, sier nestleder Trond Grande i oljefondet.

Oljefondets renteinvesteringer, eller investeringer i obligasjoner, ga en positiv avkastning i andre kvartal. Grande forklarer at dette skyldes fallende renter.

– Vi har nå over 600 milliarder kroner i rentepapirer med negativ rente. Det utgjør en firedel av vår renteportefølje og er på linje med markedene, sier han.

Nye kroner

I andre kvartal ble oljefondet tilført 6 milliarder kroner fra Finansdepartementet, og dette er ferske oljekroner. Kursen på kronen har styrket seg mot flere av hovedvalutaene i løpet av andre kvartal. Derfor er fondets verdi redusert med 38 milliarder kroner.

Statens Pensjonsfond utlandet investerer og forvalter inntektene Norge har fra olje og gass i Nordsjøen.

Det meste av fondet er investert i aksjer i forskjellige selskaper verden over. En annen del er investert i obligasjoner, som er lån til forskjellige stater og institusjoner, og den siste delen er investert i eiendommer.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.