Oktober var kaldere enn normalt

I Norge var det kaldere enn normalt i oktober, i motsetning til i flere land i Europa.

Nittedal, 30. oktober 2023. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Nittedal, 30. oktober 2023. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Forklaringen er at vi har hatt hyppig besøk av kjølige luftmasser fra nord. Selv om Østlandet og Sørlandet fikk det første snøfallet, var slutten av måneden i hovedsak preget av tørt og kaldt høytrykksvær over Skandinavia, forklarer klimaforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt i en pressemelding.

Vanligvis pleier vestavinden å føre med seg mild og fuktig luft i oktober. Men de siste 30 årene er det registrert svakere vestavindsfelt. Resultatet er kjøligere vær og mindre nedbør, forklarer kollega og klimaforsker Inger Hanssen-Bauer.

Norge i sin helhet havnet på 1,7 grader under normalen. Forrige gang vi hadde en kaldere oktober var i 2009.

Land som Sveits og Nederland har i motsetning til Norge hatt unormalt høye temperaturer i oktober, slik var det også i september og store deler av sommeren.

– I andre deler av Europa og verden har det vært en varm oktober, i noen perioder og regioner mer likt sommer enn høst, sier klimaforsker ved Meteorologisk institutt Kajsa Parding.

Følg Sol på Facebook!

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer