Snøskred

Økt snøskredfare i store deler av landet

I helgen ventes det stor snøskredfare i store deler av landet, og farenivået oppjusteres til rødt nivå.

Foto: Heiko Junge / NTB scanpix.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nord i landet ventes det stor skredfare i Ofoten, Salten og Svartisen, mens det på Vestlandet meldes om stor snøskredfare i Indre Fjordane, Indre Sogn, Voss og Hardanger, ifølge varslingstjenesten Varsom.no.

I Nord-Norge er det nysnø og vedvarende svake lag som skaper den store skredfaren.

– Det vil altså bli svært krevende forhold i fjellet i nord, vi anbefaler folk å holde seg unna skredterreng slik forholdene blir, sier vaktleder Emma Barfod i Snøskredvarslingen.

Sør-Norge er preget av mildværet de siste dagene, og det ventes mye nedbør og vind både på Østlandet og Vestlandet. I lavterreng kan våt snø skape skredfare, mens i høyden vil ustabile flak av nysnø skape problemer.

– Akkurat som i Nord-Norge, gjelder det å være nøye med hvor man beveger seg, særlig over snøgrensa vil det være svært krevende forhold, sier Barfod.

Den siste uken har det gått en rekke snøskred rundt om i landet. Onsdag ble to personer tatt av et snøskred i Lofoten, etter at et skred gikk i Vågan kommune, og en person ble skadd. Tirsdag gikk det et snøskred i Hemsedal, uten at noen ble tatt. Forrige lørdag ble fem personer tatt av et snøskred på Kvaløya i Troms, og en mann ble alvorlig skadd som følge av hendelsen.

Fredag gikk et snøskred over fylkesvei 825 i Skånland kommune i Troms. Ingen kjøretøy eller personer ble tatt i skredet.

(©NTB)

Mer om

Vil du logge inn før du fortsetter?

Det koster ingenting, men det hjelper oss med å tilby deg en bedre leseropplevelse.

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer