Halvor Granerud:

Økonomisk braksuksess

Halvor Egner Granerud knuste i vinter sin gamle rekord og fikk inn drøye fem millioner kroner. Man må nesten 15 år tilbake for å finne en hopper som tjente mer.

Halvor Egner Granerud har hatt en kjempesesong. Foto: Darko Bandic / AP / NTB
Halvor Egner Granerud har hatt en kjempesesong. Foto: Darko Bandic / AP / NTB Vis mer
Publisert

Granerud avsluttet i helgen det som har vært en fantomsesong både sportslig og økonomisk. Ved siden av vinne verdenscupen sammenlagt og den gjeve Raw Air-turneringen på hjemmebane, gjorde han slutt på Norges lange seiers-ørkenvandring i den prestisjetunge tysk-østerrikske hoppuka.

Hoppukeseieren var Norges første på 16 år.

Ingen nordmenn har tidligere klart å vinne verdenscupen sammenlagt to ganger. Også den barrieren har Granerud brutt. Han vant første gang i 2020/21-sesongen.

Mannen skulle bare fri. Det skulle ikke være lett. Vis mer

De sportslige braksuksessen har gitt klingende mynt i kassa. 444.800 sveitserfranc står Granerud oppført med hos FIS denne sesongen. Det tilsvarende nesten 5,1 millioner norske kroner.

I tillegg kommer bonusutbetalinger fra sponsorer.

Million i hoppuka

Den slags inntekter er høyst uvanlig i hoppsirkuset. De siste årene har ingen vært i nærheten av et slikt beløp.

For å finne Graneruds overmann må vi helt tilbake til 2008/09-sesongen. Da toppet den østerrikske legenden Gregor Schlierenzauer den endelige inntektslisten med 524.500 sveitserfranc, tilsvarende snaut seks millioner kroner etter dagens kurs.

Schlierenzauer endte på 13 verdenscupseirer den sesongen. Granerud har tatt 12 i vinter, men har samtidig supplert med en haug andre pallplasseringer.

For sammenlagtseieren i den tysk-østerrikske hoppuka fikk nordmannen 100.000 sveitserfranc, en drøy million kroner. Raw Air-triumfen, som ble sikret i siste renn i Vikersund, ga 50.000 sveitserfranc.

Ikke rart askerbøringen kan smile hele veien til banken.

Slått av Kilde

I forkant av denne sesongen var 207.100 sveitserfranc, godt over to millioner kroner, det meste Granerud hadde hoppet inn i løpet av én sesong. Bestenoteringen stammet fra da han vant verdenscupen i 2020/21-sesongen.

I vinter har han dermed mer enn doblet sin egen gamle rekord.

Mens de andre i den indiske parlamentsalen diskuterer landets statsbudsjett, lar politiker Jadab Lal Nath seg distrahere av annen «underholdning». Video: Kameraone. Reporter: Anabelle Bruun/Dagbladet TV. Vis mer

Østerrikske Stefan Kraft tok annenplassen på pengelista. Han hoppet inn 309.100 sveitserfranc, godt over tre millioner kroner.

Alpinisten Aleksander Aamodt Kilde er den eneste norske vintersportsutøveren som tjente mer i premiepenger enn Granerud denne sesongen. Han passerte sju millioner innkjørt ved sesongslutt, viser oversikten fra FIS.

Granerud er for øvrig den eneste nordmannen på hoppsportens topp 15-liste.

Det er de lokale arrangørene som i hovedsak betaler ut premiepengene i verdenscupen. Det internasjonale ski- og snowboardforbundet (FIS) betaler kun en liten andel.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer