Økonomer tror vi har to rentehopp til framfor oss

De siste inflasjonstallene er nær det Norges Bank har planlagt for. Dermed ligger det an til renteheving på 0,25 prosentpoeng neste uke, mener økonomer.

Oslo 20230713. Illustrasjonsbilde for leie- og boligpriser. Bilde av en blokk i Nydalen.Foto: Frederik Ringnes / NTB
Oslo 20230713. Illustrasjonsbilde for leie- og boligpriser. Bilde av en blokk i Nydalen.Foto: Frederik Ringnes / NTB Vis mer
Publisert

Sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea er ikke i tvil om hva som blir budskapet når sentralbanksjefen legger fram rentebeslutningen.

– I neste uke kommer Ida Wolden Bache til å heve renta med en kvarting, og så kommer det en heving til litt senere, sier han til NTB.

Styringsrenta ble i juni satt opp et halvt prosentpoeng til 3,75 prosent. I juli var det en så høy prisvekst at flere spekulerte på om det ville bli en dobbel renteheving til nå i august.

Avlyser dobbelthopp

Men med de ferske tallene fra Statistisk sentralbyrå (SSB) torsdag er det ikke grunn til å tro at Norges Bank vil gjøre det, påpeker seksjonsleder Kjersti Haugland i DNB Markets.

– Nå har inflasjonen falt tilbake igjen fra det urovekkende høye nivået som man nådde i juni. Det er mer på linje med det Norges Bank uansett hadde sett for seg, sier hun.

Haugland tror det kommer enda en renteheving i september. Da vil styringsrenta være på 4,25 prosent.

Nær toppen?

– Nå kan vi skimte rentetoppen, mener hun.

– Arbeidsmarkedet er sterkt, det er fortsatt en altfor sterk vekst i prisene, og lønnsveksten er høy. Det taler for at vi får to rentehopp til. Det er godt i tråd med planen som ble lagt fram før sommeren, utdyper hun.

Norges Bank styrer etter et mål om at inflasjonen skal ligge på 2 prosent, og rentehevingene er ment å dempe prisveksten.

Konsumprisindeksen har økt med 5,4 prosent siden juli i fjor, viser tallene SSB la fram torsdag. Samtidig falt kjerneinflasjonen til 6,4 prosent, ned fra rekordhøye 7 prosent i juli. Kjerneinflasjonen er en prisindikator som ikke omfatter priser på mat, energi, alkohol og tobakk.

(©NTB)

Følg Sol på Facebook!

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer