Økende forskjell mellom gutter og jenter på nasjonale prøver

På femte trinn har forskjellene mellom gutter og jenter økt, ifølge nasjonale prøver – i jentenes favør i lesing og i guttenes i regning.

Elevene måles blant annet i regning. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB
Elevene måles blant annet i regning. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert

I regning er prestasjonsforskjellen for 2021 den største siden trendmålingen startet i 2014, opplyser Utdanningsdirektoratet.

Gjennomsnittlige skalapoeng i regning for jenter på femte trinn er 48, mens guttene ligger på 52 poeng. I lesing er poengene henholdsvis 51 og 49 poeng. I engelsk ligger jentene på 50 poeng og guttene på 51 poeng.

I engelsk har resultatene blitt noe bedre de siste to årene, mens de er stabile i lesing og regning.

Blant åttendeklassingene er det mindre forskjeller sammenlignet med sist. Det er ingen endringer i gjennomsnittlig skalapoeng i lesing, regning eller engelsk fra man startet å måle utvikling over tid og fram til 2021.

Blant 8.-klassingene presterer guttene litt bedre i regning, mens jentene presterer bedre i lesing. I engelsk er det jevnere. Guttene er blitt noe sterkere i både regning og engelsk sammenlignet med året før, mens jentene presterer noe svakere i regning.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer