Offentliggjør sjeldne bilder av kongefamilien

Portretter og bilder av store øyeblikk i kongehusets liv har hatt stor betydning for monarkiets posisjon i Norge.

(upublisert) Opprettet

Nasjonalbibliotekets samling inneholder flere tusen fotografier, trykk og postkort med kongelige motiver. Foto- og kongehistorikere, inkludert Tor Bomann-Larsen, Hanne Holm-Johnsen og Trond Bjorli, omtaler disse på seminaret «Kongelige bilder» tirsdag.

Se alle bildene i bunn av saken.

- Kongelige motiver hadde stor publikumsappell, og ble spredt i brede lag av befolkningen. Både kong Christian Frederik og Carl Johan gjorde målrettet bruk av grafisk reproduserte portretter for å befeste sin legitimitet, sier forskningsbibliotekar Caroline Serck-Hanssen ved Nasjonalbiblioteket.

Franske Louis Daguerre offentliggjorde 19. august 1839 en fotografisk prosess oppkalt etter ham selv – daguerreotypi, det første fotografiet.

- Etter dette ble fotografiet raskt det viktigste mediet for gjengivelsen av kongelige personer og begivenheter, en posisjon det har beholdt til i dag, sier Serck-Hanssen, som har doktorgrad på kongelige bilder.

Fotografiet gjorde imidlertid avbilding til noe allment, ikke bare forbeholdt de som hadde råd til å bli malt på lerret. (©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.