Unge barn reddet

Ocean Viking reddet 109 mennesker i Middelhavet

Det norske redningsskipet Ocean Viking har berget 61 mennesker fra en plastbåt utenfor Libyas kyst. Tidligere tirsdag ble 48 hentet opp fra en overfylt trebåt.

Redningsmannskap fra SOS Méditerranée står klar med redningsvester idet de er i ferd med å berge passasjerene fra en overfylt trebåt, rundt 100 kilometer fra Libyas kyst tirsdag. Foto: Renata Brito / AP / NTB scanpix
Redningsmannskap fra SOS Méditerranée står klar med redningsvester idet de er i ferd med å berge passasjerene fra en overfylt trebåt, rundt 100 kilometer fra Libyas kyst tirsdag. Foto: Renata Brito / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

Blant dem som er brakt om bord i redningsskipet tirsdag, er det 22 barn.

– Svært unge barn og en nyfødt er blant de overlevende som nå er trygt om bord, tvitret Leger Uten Grenser, som drifter skipet sammen med SOS Méditerranée, etter den første redningsaksjonen.

Trebåten ble oppdaget under et døgn etter at Ocean Viking gjenopptok sin søk- og redningsvirksomhet utenfor kysten av det konfliktherjede Libya i Nord-Afrika.

Mannskapet fikk øye på båten, som lå nesten 100 kilometer fra Libyas kyst med 48 mennesker om bord, ved hjelp av kikkert. En plastbåt med 61 passasjerer ble senere samme ettermiddag oppdaget av et overvåkingsfly som varslet både libyske myndigheter og redningsskipet.

Båt kantret

Tidligere tirsdag kantret en båt fylt med mennesker som håpet å nå Europa, utenfor kystbyen Sfax i Tunisia. To mennesker er funnet døde, opplyser tunisisk kystvakt, som leter etter 14 savnede passasjerer. Ni ble berget i live.

Lørdag fikk 82 mennesker som var reddet om bord på Ocean Viking, gå i land på den italienske øya Lampedusa. Fem europeiske land er enig om å ta imot dem, og med norsk flagg seilte det humanitære redningsskipet igjen i retning Libyas kyst.

Salvini byttet ut

Italias tidligere innenriksminister Matteo Salvini nektet lenge Ocean Viking og andre redningsskip å anløpe italienske havner. Landet fikk imidlertid ny regjering i forrige uke, og det er ikke lenger Salvini fra ytre høyre-partiet Ligaen som styrer innenriksdepartementet.

Justis- og innvandringsminister Jøran Kallmyr (Frp) er sterkt kritisk til redningsoperasjonene og mener at redningsfartøyene med sitt nærvær oppmuntrer mennesker til å legge ut på havet i skrøpelige farkoster.

MSF har svart på kritikken og sier at det ikke finnes data som bekrefter noen direkte sammenheng mellom redningsbåter og antall krysningsforsøk.

Samtidig har myndighetene i Tunisia trappet opp innsatsen mot migranter. Kystvakten i det nordafrikanske landet har de siste to dagene pågrepet 192 mennesker og stanset 10 båter som var på vei til Europa, opplyser den tunisiske etatens talsmann Houssamedine Jbabli. Tre var irakere, resten tunisiere.

Internering

Også i Libya har kystvakten stanset hundrevis av migranter i Middelhavet. Mange av dem er sperret inne i interneringsleirer, som huser over 5.000 mennesker fra Eritrea, Etiopia, Somalia, Sudan og andre land.

FN og menneskerettsgrupper har gjentatte ganger advart om umenneskelige forhold i leirene hvor migranter og flyktninger holdes fanget i Libya.

De har også bedt EU om å slutte å støtte den libyske kystvaktens innsats for å stanse båter på vei til Europa ettersom menneskene om bord blir brakt tilbake til interneringsleirene. Overgrepene foregår både i offisielle og uoffisielle leirer, ifølge FN.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer