Island:

Nytt vulkanutbrudd

Det er igjen vulkanutbrudd på Reykjaneshalvøya på Island. Utbruddet ser ut til å være mindre enn det forrige, men myndighetene har iverksatt nødtiltak.

Vulkanutbruddet torsdag på Reykjaneshalvøya på Island er ikke overraskende, ifølge den norske geologen Børge Johannes Wigum. Foto: Islands sivilforsvar / NTB
Vulkanutbruddet torsdag på Reykjaneshalvøya på Island er ikke overraskende, ifølge den norske geologen Børge Johannes Wigum. Foto: Islands sivilforsvar / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Advarsel: Et vulkanutbrudd har startet nord for Sýlingarfell, het det i et varsel fra det islandske meteorologinstituttet torsdag morgen.

Norges meteorologiske institutt registrerte kraftig seismisk aktivitet nær vulkanen Fagradalsfjell klokka 5.20, og magma steg opp til overflaten rundt klokka 6, melder kringkasteren Ruv. Utbruddet er det sjette siden 2021.

Det sprøytes lys oransje lava opp fra sprekker i bakken, viser bilder publisert av Morgunbladid. Islandske myndigheter har iverksatt nødtiltak, og saken vil følges nøye videre, skriver Ruv.

Sprekken som det renner lava ut av, er om lag tre kilometer lang, opplyser den islandske kystvakten som har fløyet over utbruddet. Ifølge kystvakten ser lavastrømmen ut til å være mindre enn utbruddet 18. desember i fjor.

– Ikke overraskende

Utbruddet er ikke overraskende, ifølge den norske geologen Børge Johannes Wigum som bor på Island.

– Det virker som lokaliteten er cirka samme sted som i desember, noe som kan være gunstig. Lavaen strømmer mot vest, så vernevollene ved Blå lagunen kan komme til nytte, sier han til NTB.

Et jordskjelv på Reykjanes-halvøya på Island har ført til et stort vulkanutbrudd, ifølge den islandske rikskringkasteren RUV. Følg utbruddet direkte her. Foto: RUV / Visir / Beint / @WCKitchen Vis mer

Han anslår at utbruddet trolig kommer til å vare kun noen få dager.

Det geotermiske spaet Blå lagunen som ligger ved småbyen Grindavík på Reykjaneshalvøya, har stengt torsdag som følge av utbruddet.

Ødela boliger

I desember ble Grindavik evakuert i forkant av et utbrudd. Et nytt utbrudd 14. januar førte til at lava rant inn i byen og ødela tre boliger. Utbruddet varte i to dager.

Sýlingarfell ligger i nærheten av Grindavik, men det er ikke umiddelbart klart om torsdagens utbrudd vil ramme byen.

1. februar varslet Islands meteorologiske institutt at faren for nye utbrudd hadde økt. Den gang het det at det neste utbruddet kunne komme innen to uker.

Islandske myndigheter begynte i november arbeidet med å bygge barrierer for å beskytte boliger og kritisk infrastruktur mot lava.

Ny vulkanperiode

Ólafur Gudmundsson, professor i geofysikk ved Uppsala universitet, sier at Reykjanes er inne i en vulkanutbruddsperiode. Den forrige perioden var cirka mellom år 900 og 1230, og perioden før var cirka 1000 år tidligere.

Islandske myndigheter har iverksatt nødtiltak etter vulkanutbruddet torsdag, som trolig kun kommer til å vare noen få dager. Foto: Islands sivilforsvar / NTB
Islandske myndigheter har iverksatt nødtiltak etter vulkanutbruddet torsdag, som trolig kun kommer til å vare noen få dager. Foto: Islands sivilforsvar / NTB Vis mer

Ifølge Gudmundsson kan den antatte inneværende periode vare i 200 til 300 år.

Islands beliggenhet gjør at landet har et ekstremt høyt nivå av geologisk aktivitet. De fleste utbruddene er små og gir ikke store konsekvenser for dem som bor der.

(©NTB)

Mer om