Nytt krav til dansker som skal på restaurant: - Galskap

Fra i dag kan danskene spise både innendørs og utendørs på restauranter – med noen få, men omdiskuterte, begrensninger.

Nyhavn i København sentrum. Foto: Fredrik Hagen / NTB
Nyhavn i København sentrum. Foto: Fredrik Hagen / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Før du kan sette deg ned ved et restaurantbord innendørs, må du nemlig ha bestilt bord minst en halvtime i forveien. Det kravet mener aktører i serveringsbransjen og enkelte politiske partier er galskap, men handels- og industriminister Simon Kollerup forsvarer det:

– Du kan sammenligne det med en vei. Noen ganger er det en fartsdemper som skal hindre deg i å kjøre for fort. Reglen om å bestille bord i forkant er en «fartsdemper» som vi må ha i 14 dager før vi forhåpentligvis kan åpne helt, sier han til Danmarks Radio.

Må ha koronapass

Et annet krav til innendørsgjestene er at de har blitt vaksinert, eller kan framvise en negativ koronatest som er tatt de siste 72 timene. Man må vise fram et bevis, et såkalt korona-pass, som er en spesiell app i mobiltelefonen. Uteservering er unntatt kravet om koronapass.

Restaurantgjestene må også ha på seg munnbind når de står eller går rundt i restaurantene. Og klokken 22 skal all servering opphøre, og gjestene må ut innen kl. 23.

Vanskelig krav

Fagforeningen Horesta mener at kravet om bordreservering blir uhåndterlig for mange av medlemsbedriftene, og mener at flere restauranter derfor vil avstå fra å åpne for gjester innendørs.

Flere partier i Folketinget krever også at reservasjonskravet fjernes. Næringsministeren har sagt han er villig til å gå i dialog for å finne en annen løsning.

Et friere Danmark

Danskene letter også på flere andre koronarestriksjoner. Det blir fritt fram for ti personer å møtes innendørs – mot tidligere fem. Ute kan man samles opp til 50 personer – mot tidligere ti.

Det blir også mulig å besøke museer, kunstgallerier, biblioteker og større kjøpesentre. Og fra i dag kan også barn og unge delta i organiserte sportsaktiviteter innendørs.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer