Det vil i så fall bety at Norge for første gang siden mai 2015 vil ha en styringsrente så høy som 1,25 prosent.
– Jeg tror renten skal opp 0,25 prosentenheter på torsdag og forventer én eller kanskje to hevinger til i år, sier økonomiprofessor Ola H. Grytten ved Norges Handelshøyskole (NHH) til NTB.

SSB spår tre rentehevinger i løpet av det neste tre årene
– Grunnen er hensynet til inflasjonen, som er i høyeste laget ut ifra inflasjonsmålet, grei konjunktur – med lav arbeidsledighet – og en relativt svak krone, som kan styrkes ved høyere renter, oppsummerer han.
Grytten peker samtidig på at det ligger en forventning om renteheving i markedet allerede.
Norges Banks styringsrente på 1 prosent er fremdeles historisk sett svært lav, til tross for én heving på 0,25 prosentpoeng i september i fjor og en tilsvarende økning i mars i år.
Fram til september i fjor hadde styringsrenten ligget på 0,5 prosent siden mars 2016.
Tre faktorer
Sjefanalytiker Erik Bruce Nordea Markets peker på følgende faktorer når han skal redegjøre for hvorfor renten kommer til å heves:
* Veksten er klart over trend og ser ut til å bli sterkere enn ventet.
* Kapasitetsutnytting er over normalen og ser ut til å være høyere enn ventet.
* En forventet prognose fra sentralbanken om at inflasjonen vil ligge over målet på nær 2 prosent de neste årene.
– Dette bildet er oppskriften på renteøkninger, og den første kommer på ukas møte, skriver Bruce i en analyse mandag.
– Vi regner med at de sier en økning til i annet halvår og i renteprognosen gir sannsynlighetsovervekt for en økning allerede i september, sier sjefanalytikeren.
Mer usikkert fremover
Men om ekspertene er enige om hva som kommer torsdag, er de mer i tvil om utviklingen i Norge resten av året. Lavere renter i utlandet er én viktig årsak til at analytikerne nå er usikre på hvor langt opp den norske renten skal, og når.

Nordmenn er mer sårbare enn under bankkrisen på 90-tallet
– Ved forrige korsvei, i mars, så Norges Bank for seg å fortsette å heve renten opp til 1,75 prosent, sier DNB Markets' sjeføkonom Kjersti Haugland.
– Får vi rett, vil renteprognosen – tross signaler om solid økonomisk vekst – denne gang ligge lavere enn sist og indikere en overvektssannsynlighet for nok en heving først i desember. Det skyldes først og fremst et betydelig fall i internasjonale renter, fremholder hun.
Tre hevinger før 2022
Statistisk sentralbyrå (SSB) anslår i sin prognose fra sist uke tre rentehopp på 0,25 prosentpoeng innen utgangen av 2022. Også SSB tror det første hoppet kommer torsdag.
– Selv med økt internasjonal uro og redusert markedsvekst ligger det an til at rentene i Norge vil øke framover, heter det.
Byrået ser for seg at renten på rammelån vil stige til 3,6 prosent i 2022.
For øvrig priser markedene inn uendret rente i USA i forkant av onsdagens rentemøte i sentralbanken Federal Reserve, men det er forventninger om kutt fremover – kanskje allerede i juli.
Det er sentralbankmøter også i Japan og Storbritannia denne uken.
(©NTB)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.