Nytt gigantsøksmål mot Fox News: - Skal avsløre resten

Fox News' juridiske trøbbel knyttet til påstander om valgfusk, er langt fra over – selv om de inngikk et enormt forlik med Dominion Voting Systems tirsdag.

Fox News' advokater ble møtt av demonstranter da rettssaken med Dominion Voting Systems startet tirsdag. Foto: Julio Cortez / AP / NTB
Fox News' advokater ble møtt av demonstranter da rettssaken med Dominion Voting Systems startet tirsdag. Foto: Julio Cortez / AP / NTB Vis mer
Publisert

Den høyreorienterte TV-kanalen må betale 787,5 millioner dollar - over 8 milliarder kroner - til Dominion, som selger stemmemaskiner som brukes ved valg i USA. Fox News var saksøkt for å ha kommet med påstander om at selskapets stemmemaskiner var manipulert.

– Vi erkjenner rettens vurdering om at enkelte påstander om Dominion er usanne, heter det i en uttalelse fra Fox.

Fox News har imidlertid et annet gigantsøksmål hengende over seg knyttet til påstander om valgfusk. Smartmatic, som lager elektronisk valgutstyr, krever 2,7 milliarder dollar i erstatning for ærekrenkelser og oppreisning for falske anklager.

– Skal avsløre resten

Kravet til Smartmatic er over en milliard dollar høyere enn Dominions opprinnelige krav og tilsvarer nær 28,5 milliarder kroner.

Teknologibedriften Smartmatic krever at Fox News skal betale for usanne påstander om valgfusk: Foto: Yuki Iwamura / AP / NTB
Teknologibedriften Smartmatic krever at Fox News skal betale for usanne påstander om valgfusk: Foto: Yuki Iwamura / AP / NTB Vis mer

Talsperson J. Erik Connolly fra Smartmatic sier at Dominion-forliket har avslørt hvor alvorlig Fox News' desinformasjonskampanje har vært, ifølge New York Times.

– Smartmatic skal avsløre resten, sier han.

I det 300 sider lange søksmålet skriver Smartmatic at Fox har kringkastet 100 falske påstander knyttet til valgfusk.

Tyst fra Fox

Fox har ikke kommentert Smartmatic-søksmålet etter at de inngikk forlik med Dominion. De har tidligere omtalt søksmålet som verdiløst og har sagt de vil forsvare seg selv, ifølge Washington Post.

I utgangspunktet mente Fox News at hele søksmålet måtte avvises. Det fikk de ikke gehør for.

I sju år på rad har Fox News vært den mest sette nyhetsorienterte kabel-TV-kanalen i USA. Pressefriheten står sterkt i USA, og den er nedfelt i det første tillegget til den amerikanske grunnloven. Å få noen dømt for ærekrenkelser er vanskelig.

(©NTB)

Mer om