44.000 nordmenn satt fanget

Nytt arkiv viser norske fanger under annen verdenskrig

Digital database gjør det mulig å søke på navn, stedsnavn og fangeleir.

Publisert

Med det kan man få informasjon om alle dem som satt fanget, opplyser stiftelsen Falstadsenteret.

Falstadsenteret og Arkivet, to av de nasjonale freds- og menneskerettighetssentrene i Norge, står bak databasen på hjemmesiden til Norsk digitalt fangearkiv.

Regjeringen har bevilget 1,7 millioner kroner til prosjektet som vil være klart til 75-årsmarkeringen av frigjøringsjubileet i mai neste år.

– Vi er stolt over at regjeringen gjennom sin bevilgning støtter arbeidet med å bevare og synliggjøre historien til alle norske menn og kvinner som satt i fangenskap under annen verdenskrig, sier Christian Wee, som er direktør for Falstadsenteret, og Audun Myhre, som er direktør i Arkivet.

De viser til at det blir enda viktigere at fangenes historier blir tilgjengelige digitalt etter hvert som tidsvitnene forsvinner.

Det digitale fangearkivet skal i første fase være en database over nordmenn som satt i fangenskapet i Norge og i utlandet. I annen fase skal det også omfatte utlendinger som satt i fangenskap i Norge.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer