44.000 nordmenn satt fanget

Nytt arkiv viser norske fanger under annen verdenskrig

Digital database gjør det mulig å søke på navn, stedsnavn og fangeleir.

Publisert

Med det kan man få informasjon om alle dem som satt fanget, opplyser stiftelsen Falstadsenteret.

Falstadsenteret og Arkivet, to av de nasjonale freds- og menneskerettighetssentrene i Norge, står bak databasen på hjemmesiden til Norsk digitalt fangearkiv.

Regjeringen har bevilget 1,7 millioner kroner til prosjektet som vil være klart til 75-årsmarkeringen av frigjøringsjubileet i mai neste år.

– Vi er stolt over at regjeringen gjennom sin bevilgning støtter arbeidet med å bevare og synliggjøre historien til alle norske menn og kvinner som satt i fangenskap under annen verdenskrig, sier Christian Wee, som er direktør for Falstadsenteret, og Audun Myhre, som er direktør i Arkivet.

De viser til at det blir enda viktigere at fangenes historier blir tilgjengelige digitalt etter hvert som tidsvitnene forsvinner.

Det digitale fangearkivet skal i første fase være en database over nordmenn som satt i fangenskapet i Norge og i utlandet. I annen fase skal det også omfatte utlendinger som satt i fangenskap i Norge.

(©NTB)

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.