Nyhetsbyråer: Midlertidig våpenhvile i to byer

Det russiske forsvarsdepartementet opplyser å ha innført midlertidig våpenhvile og å ha åpnet humanitære korridorer fra to byer i Ukraina.

Det russiske forsvarsdepartementet opplyser å ha innført midlertidig våpenhvile og å ha åpnet humanitære korridorer fra to byer i Ukraina.
Det russiske forsvarsdepartementet opplyser å ha innført midlertidig våpenhvile og å ha åpnet humanitære korridorer fra to byer i Ukraina. Vis mer
Publisert

Følg Sol på Instagram og meld deg på nyhetsbrevet fra redaktøren vår!

Ifølge kunngjøringen, som er gjengitt av de russiske nyhetsbyråene Tass og Interfax , trådte våpenhvilen i kraft klokka 8 norsk tid.

Etter avtale med ukrainske myndigheter vil det bli opprettet korridorer silk at sivilbefolkningen kan forlate byene Mariupol og Volnovakha under våpenhvilen.

– Humanitære korridorer og exit-ruter er koordinert med den ukrainske siden, heter det.

– Fra klokka 10 Moskva-tid erklærer Russland våpenhvile og åpner humanitær passasje slik at sivile kan forlate Mariupol og Volnovakha, heter det videre i kunngjøringen.

Utsendinger fra Russland og Ukraina møttes fredag i Hviterussland og opplyste etter møtet at det var «oppnådd en forståelse om å opprette humanitære korridorer», noe også hjelpeorganisasjoner har krevd.

Strategisk viktig

Den strategisk viktige havnebyen Mariupol ved Azovhavet sørøst i Ukraina, som har rundt 450.000 innbyggere, er nå omringet av russiske styrker og russisk-støttede separatister, ifølge ordfører Vadym Boitsjenko.

Byen ligger nær frontlinjen for krigen i Donbas og det har vært kontinuerlige angrep fra russisk artilleri de siste dagene. Forsyninger slipper ikke lenger inn og Boitsjenko ba lørdag om at det ble opprettet en humanitær korridor.

– Foreløpig ser vi etter løsninger på de humanitære problemene, og alle mulige måter å få Mariupol ut av blokaden, skrev han i en melding på Telegram.

Volnovakha har rundt 25.000 innbyggere og ligger i Donetsk-regionen i Øst-Ukraina. Byen har vært gjenstand for harde kamper siden Russland invaderte Ukraina 24. februar og står ifølge myndighetene på randen av humanitære krise.

Masseflukt

1, 2 millioner ukrainere har flyktet fra landet siden Russland invaderte 24. februar, men det kan bare være begynnelsen, frykter FN og eksperter.

Opptil 10 millioner ukrainere kan komme til å flykte fra Ukraina som følge av den russiske invasjonen, tror den tyske migrasjonseksperten Gerald Knaus.

– President Vladimir Putins krigføring i Tsjetsjenia drev en firedel av tsjetsjenerne på flukt, sier Knaus til RND.

– En firedel av Ukrainas befolkning tilsvarer 10 millioner, legger han til.

Knaus bygger sin analyse på måten Russland kriger på, som ifølge ham har endret seg lite siden krigen i Tsjetsjenia.

– I løpet av en uke er det like mange som har nådd EU som under hele krigen i Bosnia. Hurtigheten viser at vi står overfor den raskeste og største flyktningkatastrofen i Europa siden andre verdenskrig, sier han.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer