Nyhetsbyrå: Iran sto bak kapring av oljetanker i Omanbukta

Iranske soldater står bak kapring av oljetankeren St. Nikolas i Omanbukta, bekrefter Irans militære.

Oljetankeren St. Nikolas ble kapret i Omanbukta. Foto: Marine Traffic
Oljetankeren St. Nikolas ble kapret i Omanbukta. Foto: Marine Traffic Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Mannskapet består av 18 filippinere og én greker. Meldingene om bordingen kom i morgentimene torsdag. Da var det ukjent hvem som tok seg om bord.

De uniformerte mennene ble beskrevet som «uautoriserte» av United Kingdom Maritime Trade Operations (UKMTO), som er en del av det britiske forsvaret.

Det greske rederiet Empire Navigation bekreftet via en ikke navngitt talsmann at de har mistet kontakten med fartøyet mens det befant seg utenfor byen Sohar i Oman.

Tankskipet er lastet med 145.000 tonn olje og var på vei fra Basra i Irak til Aliaga i Tyrkia, ifølge talsmannen.

Kapringen ble utført av den iranske marinen etter en rettsordre, skriver det iranske delvis statlige nyhetsbyrået Tasmin.

Fraktet iransk olje

Omanbukta ligger mellom Oman og Iran, og brukes av skip som seiler gjennom Hormuz-stredet.

Skipet er identifisert som St. Nikolas, som tidligere het Suez Rajan, og som i 2023 fikk lasten sin beslaglagt av USA. Skipet var da lastet med 980.000 tonn iransk råolje.

I den ukrainske byen Avdijivka har ukrainske styrker ødelagt en russisk TOS-1A rakettkaster, som beskrives som et «skrekkvåpen». Reporter: Mia Engenes Bratlie. Video: Defense of Ukraine / X Vis mer

Amerikanske myndigheter begrunnet beslaget med at den iranske Revolusjonsgarden hadde forsøkt å eksportere olje til Kina i strid med amerikanske sanksjoner.

Rederiet Empire Navigation har innrømmet å ha smuglet sanksjonert iransk råolje, og i september godtok rederiet en amerikansk bot på 2,4 millioner dollar.

Stemmer over telefonen

Ifølge UKMTO ble de klar over bordingen etter å ha fått beskjed fra skipets sikkerhetssjef om at det ble hørt ukjente stemmer i en telefonsamtale med skipets kaptein. Han skal også ha sagt at skipet endret retning med kurs mot Iran. Forsøk på å komme i kontakt med skipet har ikke lyktes.

Inntrengerne skal ha hatt på seg svarte militære uniformer og svarte ansiktsmasker.

Også det private britiske sikkerhetsselskapet Ambrey melder om hendelsen. Ifølge dem har «seks militære menn» bordet skipet. De skal ha dekket til overvåkingskameraene da de gikk om bord.

Skipet fikk første gang offentlig oppmerksomhet i februar 2022, da den amerikanske gruppen United Against Nuclear Iran (UANI) offentliggjorde mistanker om at skipet fraktet olje fra en oljeterminal på den iranske øya Khargh.

Skrotet atomavtale

USA skrotet atomavtalen med Iran mens Donald Trump var president. Avtalen skulle sikre at Iran ikke brukte atomprogrammet sitt til å utvikle atomvåpen. Til gjengjeld ble de internasjonale sanksjonene mot landet fjernet.

Men Trump sørget for å gjeninnføre sanksjonene, og for ikke selv å bli rammet, må også selskaper fra andre land rette seg etter de amerikanske straffetiltakene. Det har rammet Irans oljeindustri hardt.

Den amerikanske marinen og Oman har så langt ikke kommentert hendelsen torsdag ettermiddag.

(©NTB)

Mer om