Vis mer

Nye tall: Dette stjeler vi mest av

Ladekabler, barberhøvler og batterier. Dette er hva folk rapper oftest.

(upublisert) Opprettet
Onsdag ble tallene over butikktyverier i norden lagt frem, og trenden er tydelig: Norske butikker opplever en kraftig økning i tyverier.
I fjor ble det sjålet varer for 6,1 milliarder norske kroner, en økning på 459 millioner.

Det viser den årlige undersøkelsen om svinn og tyveri i detaljhandelen, (Infratek Annual Retail Theft Survey, IARTS) som er gjennomført av Centre for Retail Research på oppdrag fra Infratek.

Kundene står for 51 prosent av tyveriene, mens ansatte står for de enkeltstående største tyveriene og ligger over gjennomsnittet i de nordiske landene.

Men hva er det vi stjeler? Her er listen over det som stjeles mest.


 1. Data- og telefontilbehør


  FOTO: Colourbox

  Det som stjeles mest er tilbehør til PCen og mobilen. Ifølge undersøkelsen forsvinner hele 4,3 prosent av disse varene, uten at de er registrert som solgt.


 2. Barberprodukter


  FOTO: Colourbox

  Både i 2013 og 2014 toppet barberprodukter listen over produktene som var mest populære å stjele i Norden. Nå er de skjøvet ned på andreplass. Ifølge undersøkelsen forsvant 4,2 prosent av disse produktene.


 3. Batterier


  FOTO: Colourbox

  Lite er mer irriterende enn når fjernkontrollen ikke fungerer. Eller lommelykten og vekkerklokken. De fleste av oss stjeler ikke med oss batterier av den grunn, men likevel er de på tredjeplass…

  3,8 prosent av alle batterier som tas inn i butikkene forsvinner uten å ha blitt solgt.


 4. Småplagg


  FOTO: Colourbox

  Tilbehør som gir antrekket prikken over i-en er det fjerde mest populære å stjele. Her stikker tyvene av med 3,7 prosent av produktene.


 5. Verktøy


  FOTO: Colourbox

  Hammer, sag, siftenøkkel og skrutrekker. Disse produktene forsvinner også i stor skala. 3,5 prosent av disse produktene blir borte uten at butikkene har solgt dem.


 6. Klokker


  FOTO: Colourbox

  Klokker ligger på sjetteplass over produkter som er mest populære å stjele, og har hoppet ned to plasser fra fjordårets fjerdeplass. Av klokkene butikkene tok inn for å selge forsvant 3,2 prosent av dem.


 7. Ost og kjøtt


  FOTO: Colourbox

  Folk tar for seg av ost og kjøtt uten å betale for det. Det stjeles mer av disse varene enn året før. I dagligvarehandelen forsvinner 2,6 prosent av disse varene.


 8. Kontorrekvisita


  FOTO: Colourbox

  Penner, blyanter, papir og konvolutter er også blant tyvenes favorittprodukter. 2,4 prosent av disse varene stikkes under jakker og puttes i lommer uten å bli betalt for.


 9. Leker


  FOTO: Colourbox

  Om leker er mindre populært å stjele, eller om butikkene er blitt bedre til å stoppe tyvene er uklart, men leketøystyverier har gått ned fra en syvendeplass i undersøkelsen fra 2014, til en niendeplass i 2015. I år forsvant 2.3 prosent av lekene fra butikkhyllene.


 10. Elektroniske artikler


  FOTO: Colourbox

  Elektronikk stjeles også under en lav sko, men selv om 2,2 prosent av varene forsvinner stjeles det ikke like mye som i fjor. Fra å være nummer åtte på fjorårets liste, har elektroniske varer nå tatt to steg ned.


 11. Te og kaffe


  FOTO: NTB Scanpix

  Mange blir gretne uten sin daglige kopp morgenkaffe. Det antar vi også at lederne i detaljhandelen blir når 2,1 prosent av kaffe og te-produkter går ut av butikken uten at de er betalt for.


 12. Helse- og skjønnhetsprodukter


  FOTO: Colourbox

  Fuktighetskremer, ansiktsmasker, neglelakk og brunkrem. To prosent av disse varene forsvinner fra hyllene uten at penger har kommet inn.


 13. Barneklær


  FOTO: Colourbox

  Av de små plaggene som tas inn i butikkene, går 1,9 prosent av dem ut igjen, uten at det har kommet klingene mynt i kassen.


 14. Undertøy


  FOTO: Colourbox

  Også undertøy puttes i tyvenes lommer og smugles ut av butikkene. Også her forsvinner 1,9 prosent av produktene.


 15. Klær generelt


  FOTO: Colourbox

  Selv om plaggene er større skremmer det ikke folk fra å raske dem med seg. Det skjer riktignok sjeldnere enn i fjor, da klær lå på 13.plass på lista, men fortsatt tar tyvene med seg 1,8 prosent av de større klesplaggene ut av butikken.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på sol.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.