Næringslivet:

Nye tall bekymrer: Halv­parten har svekket økonomi

En av to i Norge opplever svekket økonomi sammenlignet med for et år siden, ifølge Virke. Virkesjefen er bekymret for hvordan det vil påvirke næringslivet.

Illustrasjonsbilde. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Illustrasjonsbilde. Foto: Gorm Kallestad / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Hvis situasjonen vedvarer, vil den smitte over i en nedadgående spiral for handels- og tjenestenæringen. Det er bakteppet når regjeringen snart presenterer sitt forslag til statsbudsjett, sier administrerende direktør Bernt G. Apeland i Virke i en pressemelding.

Han påpeker at flere av Virkes medlemmer innenfor handelssegmentet allerede opplever sviktende omsetning, og at flere av organisasjonens medlemmer ser mørkt på fremtiden.

Virke-sjef Bernt Apeland er bekymret for økonomien til næringslivet når stadig flere oppgir å ha dårlig rå. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
Virke-sjef Bernt Apeland er bekymret for økonomien til næringslivet når stadig flere oppgir å ha dårlig rå. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer

Det gjelder særlig aktører innen byggevare, elektronikk, møbler og interiør. Derfor mener Apeland at forutsigbarhet for næringslivet burde være overskriften i statsbudsjettet.

Forbrukerundersøkelsen, som er en del av Virkes årlige Handelsrapport, viser at om lag 90 prosent handler mer på tilbud i dag enn for et år siden. I tillegg oppgir 79 prosent at de velger lavprisalternativer i butikkene.

Apeland trekker fram Xtra og Firstprice, som er butikkjedenes egne merker. Flere har tatt til orde for å regulere kjedenes mulighet til disse produktene, noe Apeland mener er en dårlig idé.

– Det er et dårlig forslag å forby disse og vil forverre situasjonen for mange. Vår undersøkelse viser at 66 prosent sier de vil slite om prisene øker ytterligere. Det sier noe om alvoret i situasjonen, sier han.

(©NTB)

Mer om