Klimaendringer:

Nye tall bekymrer: - Det varmeste i historien

Tross kulda i Norge ble den globale varmerekorden for november slått med stor margin. 2023 blir det varmeste året som noen gang er registrert, ifølge forskere.

Soloppgang bak vindmøller og et kullkraftverk ved Niederaussem i Tyskland. Foto: Michael Probst / AP / NTB
Soloppgang bak vindmøller og et kullkraftverk ved Niederaussem i Tyskland. Foto: Michael Probst / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

De nye tallene fra EUs klimaovervåkingstjeneste C3S ble presentert onsdag, samtidig som klimatoppmøtet i Dubai er i full gang.

November var den sjette måneden på rad med temperaturer på rekordhøye nivåer. På samme måte som i september og oktober var marginen til forrige rekord svært stor.

Dermed er det ikke lenger noen tvil om hva fasiten blir for 2023 samlet sett, ifølge C3S.

– 2023 er det varmeste registrerte året i historien, sier C3S' visedirektør Samantha Burgess i en uttalelse.

Forskere bekymret

Den globale snittemperaturen forrige måned var 0,32 grader høyere enn forrige novemberrekord fra 2020. I denne sammenhengen er det en svært stor margin.

Også i havet var det rekordvarmt i november. De store temperaturhoppene de siste månedene har uroet forskere, og noen frykter at den globale oppvarmingen nå går raskere enn ventet.

Andre forskere er uenige og mener utviklingen i grove trekk er i tråd med prognosene.

Utslippene øker

C3S-sjef Carlo Buontempo sier oppvarmingen vil fortsette så lenge mengden klimagasser i atmosfæren fortsetter å øke. Hetebølger, tørkeperioder og andre konsekvenser av klimaendringene ventes også å forverre seg.

De internasjonale klimaforhandlingene har pågått i nesten 30 år, og en del land har klart å kutte sine klimautslipp. Likevel har de globale utslippene så langt fortsatt å øke.

Foreløpige tall fra Global Carbon Project tyder på at økningen i CO2-utslippene i år blir på 1,1 prosent.

(©NTB)

Mer om