Annonse

Nye skatteliste-regler: Slik finner du ut hvem som har søkt på deg

Skattelistene er ute. Dette bør du vite før du søker.

I år bør du tenke deg nøye om før du søker i skattelistene. Stortinget har nemlig besluttet at alle søk i skattelistene fra inntektsåret 2013 skal logges. Det betyr at dersom du søker på en nabo, kollega eller venn, så får de vite om det.

>>>Her søker du i skattelistene

 

Har noen søkt på deg? Finn det ut

Vil du vite om noen har søkt etter deg i listene, logger du deg inn på skatteetatens sider medl MinID.

- Fra i år er det ny ordning for søk i skattelistene. Med den nye ordningen kan du finne ut hvem det er som har søkt på deg i skattelistene. Ved å klikke på en fane inne i søket får du en statistikk som viser navn, fødselsår, postnummer og poststed på den som har søkt på deg, sier kommunikasjonsdirektør Mariken Holter i Skatteetaten.

Nytt av året er også aldersgrensen på 16 år for å søke i listene.

Stor nedgang?

Rundt 898.000 unike brukere har søkt i skattelistene for inntektsåret 2012 i løpet av året som er gått siden publisering. Det er gjort mer enn 16.5 millioner i søk.

Det er naturlig å tro at søketallet i år vil gå kraftig ned som følge av at alle søk logges.

- Nå kan jeg bare ved å logge med selv inn, sjekke hvem som har søkt meg opp i skattelistene. Det vil trolig føre til at færre snoker. Jeg tror det gjør noe med oss at vi blir sett i kortene, og de fleste vil nok tenke seg om to ganger før de søker noen opp i skattelistene heretter, sier avdelingsdirektør Kim Ellertsen i Datatilsynet til Dagbladet.