Nye regler skal gjøre deling av data enklere i EU

EU-kommisjonen forslår nye regler for deling og håndtering av data. Forslaget er en del av en strategi for bedre utnytting av potensialet som ligger i data.

EU vil utnytte potensialet i store datamengder bedre og legge til rette for at det kan skje på en trygg måte: Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB
EU vil utnytte potensialet i store datamengder bedre og legge til rette for at det kan skje på en trygg måte: Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Reglene skal øke tilliten rundt datadeling. Manglende tillit anses i dag for å være en begrensende faktor som også gir økte kostnader. Kommisjonen ønsker også å tilrettelegge for deling av enkelte data i offentlig sektor, for eksempel i helseforskning.

Samtidig skal reglene bidra til å gi folk kontroll over informasjonen de genererer. Blant annet skal det bli enklere og tryggere å frivillig dele data med klare betingelser.

– Du trenger ikke dele alle data. Men om du gjør det, og det er snakk om sensitive data, bør det være mulig å gjøre det på en måte som gir beskyttelse og troverdighet, sier visepresident Margrethe Vestager. Hun har det overordnede ansvaret for å gjøre Europa rustet for en digital tidsalder.

– Vi vil gi borgere og bedrifter verktøy for å ha kontroll på sine data. Og skape tillit til at data håndteres i tråd med europeiske verdier og grunnleggende rettigheter, sier Vestager.

EU-kommisjonen mener bedre utnytting av data kan gi en sosial og økonomisk gevinst tilsvarende 1-2,5 prosent av brutto nasjonalprodukt. De ser potensial i en rekke sektorer, inkludert helse, landbruk, miljø, mobilitet, industri og offentlig administrasjon.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer