Nye regler skal gjøre deling av data enklere i EU

EU-kommisjonen forslår nye regler for deling og håndtering av data. Forslaget er en del av en strategi for bedre utnytting av potensialet som ligger i data.

EU vil utnytte potensialet i store datamengder bedre og legge til rette for at det kan skje på en trygg måte: Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB
EU vil utnytte potensialet i store datamengder bedre og legge til rette for at det kan skje på en trygg måte: Illustrasjonsfoto: Heiko Junge / NTB Vis mer
Publisert

Reglene skal øke tilliten rundt datadeling. Manglende tillit anses i dag for å være en begrensende faktor som også gir økte kostnader. Kommisjonen ønsker også å tilrettelegge for deling av enkelte data i offentlig sektor, for eksempel i helseforskning.

Samtidig skal reglene bidra til å gi folk kontroll over informasjonen de genererer. Blant annet skal det bli enklere og tryggere å frivillig dele data med klare betingelser.

– Du trenger ikke dele alle data. Men om du gjør det, og det er snakk om sensitive data, bør det være mulig å gjøre det på en måte som gir beskyttelse og troverdighet, sier visepresident Margrethe Vestager. Hun har det overordnede ansvaret for å gjøre Europa rustet for en digital tidsalder.

– Vi vil gi borgere og bedrifter verktøy for å ha kontroll på sine data. Og skape tillit til at data håndteres i tråd med europeiske verdier og grunnleggende rettigheter, sier Vestager.

EU-kommisjonen mener bedre utnytting av data kan gi en sosial og økonomisk gevinst tilsvarende 1-2,5 prosent av brutto nasjonalprodukt. De ser potensial i en rekke sektorer, inkludert helse, landbruk, miljø, mobilitet, industri og offentlig administrasjon.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

sol er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer