Nye funn i Pompeii: - Mye å oppdage om det forferdelige utbruddet

Arkeologer har oppdaget to nye skjeletter av menn som trolig døde i jordskjelvet som rammet Pompeii samtidig med det voldsomme vulkanutbruddet som begravde byen i året 79.

Skjelettene av to menn som trolig døde i jordskjelvet samtidig med vulkanutbruddet i Etna-vulkanen er funnet i et sammenrast rom i Pompeii. Foto: Pompeiis arkeologiske park via AP / NTB
Skjelettene av to menn som trolig døde i jordskjelvet samtidig med vulkanutbruddet i Etna-vulkanen er funnet i et sammenrast rom i Pompeii. Foto: Pompeiis arkeologiske park via AP / NTB Vis mer
Publisert

De to, som trolig er to menn i 55-årsalderen, ble funnet under utgraving av et kvartal i byen ved navn De kyske elskere.

Det kan se ut som de mistet livet da en vegg kollapset og falt over dem i rommet der de hadde søkt tilflukt. En av dem ser ut til å ha holdt armen opp som for å beskytte seg, mens den andre kan ha dødd da taket raste ned over dem.

Hodeskallen til et av skjelettene som nylig er funnet i et sammenrast hus i Pompeii. Foto: Pompeiis arkeologiske park via AP / NTB
Hodeskallen til et av skjelettene som nylig er funnet i et sammenrast hus i Pompeii. Foto: Pompeiis arkeologiske park via AP / NTB Vis mer

Jordskjelvet skjedde samtidig som utbruddet i vulkanen Vesuv dekket byen med tjukk vulkansk aske som gjorde at mange av likene til byens beboere ble bevart.

Tusen funnet

Så langt er levningene av over 1.300 mennesker funnet etter at det arkeologiske stedet ble gjenoppdaget i for om lag 250 år siden.

Senest i november 2020 gravde arkeologene fram to personer som man tror var en ung slave og hans herre.

De to siste som er funnet, ble funnet i et bygg der fargerike fresker og skjelettene til muldyr som dro møllesteinene for korn, er funnet tidligere. Mennene ble funnet liggende på siden i fosterstilling, og en av dem hadde en ring på venstre hånd.

Sky av gass og aske

Arkeologene mener at 15 til 20 prosent av Pompeiis innbyggere døde i utbruddet, de fleste av termisk sjokk da en enorm sky av gass og aske dekket byen.

Jordskjelvene før og etter utbruddet er dokumentert av den romerske forfatteren Plinius den yngre, som også beretter at mange døde i dem.

Et av skjelettene som nylig er funnet i Pompeii. Foto: Pompeiis arkeologiske park via AP / NTB
Et av skjelettene som nylig er funnet i Pompeii. Foto: Pompeiis arkeologiske park via AP / NTB Vis mer

At vegger kollapset under jordskjelvet viste seg å være en dødelig trussel og en viktig årsak til dødsfall i Pompeii, sier den arkeologiske parken i en pressemelding.

Bedre forstå hva som skjedde

Pompeiis direktør Gabriel Zuchtriegel sier at moderne teknologi nå bidrar til at arkeologene «bedre forstår det helvete som la byen Pompeii fullstendig i grus på to dager og tok livet av barn, kvinner og menn».

Skjelettene til to menn som trolig døde da vegger raste over dem i jordskjelvet som rammet Pompeii samtidig med vulkanutbruddet i Etna. Foto: Pompeiis arkeologiske park via AP / NTB
Skjelettene til to menn som trolig døde da vegger raste over dem i jordskjelvet som rammet Pompeii samtidig med vulkanutbruddet i Etna. Foto: Pompeiis arkeologiske park via AP / NTB Vis mer

– Funnet av skjelettene viser at det fortsatt er mye å oppdage om det forferdelige utbruddet i år 79, sier Italias kulturminister Gennaro Sangiuliano i en uttalelse.

Toalett

Ved siden av en av mennene ble det funnet spor av det som trolig var en liten bunt av tøy, med et halskjede og noen mynter. I rommet var det også en vase og en samling boller og mugger, mens det i rommet ved siden av var en freske og et trangt bad me toalett.

Byen ble godt bevart da den ble dekket av aske, søle og lava. Den ble gjenoppdaget i det 18. århundre og er i dag en av Italias mest kjente attraksjoner.

(©NTB)

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

SOL er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer