Nye EU-prioriteringer: - Vi skal gire opp i økonomien

EU griper for ofte til pisken i klimaomstillingen, mener Belgias statsminister Alexander De Croo. Han vil ha mer innovasjon og færre regler.

Belgias statsminister Alexander De Croo vil ha mer gulrot og mindre pisk i EUs klimapolitikk. Belgia har tatt over EU-formannskapet, og tirsdag presenterte De Croo Belgias prioriteringer for det neste halvåret. Foto: AP / NTB
Belgias statsminister Alexander De Croo vil ha mer gulrot og mindre pisk i EUs klimapolitikk. Belgia har tatt over EU-formannskapet, og tirsdag presenterte De Croo Belgias prioriteringer for det neste halvåret. Foto: AP / NTB Vis mer
Publisert

Bli varslet om siste nytt i Sol-appen! Last ned for Iphone her og Android her!

Belgia overtok EU-formannskapet 1. januar, og tirsdag la De Croo fram sine prioriteringer for EU-parlamentet, som denne uka er samlet i Strasbourg.

Blant det som vektlegges, er å styrke Europas økonomi.

– Europa er et godt sted å leve, kanskje det beste i verden. Men Europa må ikke bli et økonomisk museum. Vi skal gire opp i økonomien, slo De Croo fast.

– For mye pisk

Han peker blant annet på USA, der den enorme støttepakken Inflation Reduction Act (IRA) sikrer store investeringer i klimavennlig industri, og Kina, som heftig subsidierer produksjon av blant annet elbiler.

Ifølge De Croo bør europeiske kapitalmarkeder i større grad åpnes opp for å styrke innovasjon. Han vil også ha en industripakt som går hånd i hånd med EUs grønne pakt.

– Klimapolitikken i USA og Kina inneholder en overflod av gulrøtter for industrien. Mens vi her i Europa altfor ofte griper til pisken, sier han.

Den belgiske statsministeren tar blant annet til orde for mer innovasjon og færre regler for å få opp den økonomiske veksten.

Trenger bedre fotfeste

Det kan være vellyd i mange bedriftslederes ører. I forrige uke ba Yara-toppsjef Svein Tore Holsether EU få opp turtallet for å nå klimamålene. Yara er blant de største bedriftene i EU innen kjemi og landbruk.

– EU må legge mer penger på bordet til grønn politikk de neste årene og samtidig legge til rette for forutsigbare rammevilkår for næringslivet, sa Holsether til NTB.

De Croo advarte også om at valget i USA til høsten kan bety store geopolitiske endringer.

– Dersom 2024 gir oss «America first» igjen, vil det mer en noen gang bety at Europa må stå på egne bein. Vi trenger et mer solid fotfeste, understreket han.

Seks prioriteringer

Belgia har EU-formannskapet til 1. juli, da Ungarn tar over stafettpinnen. Belgias seks viktigste prioriteringer er disse:

* Forsvar av rettsstat og demokrati

* Styrket konkurranseevne

* Rettferdig grønn omstilling, herunder energi til en rimelig penge til innbyggere og virksomheter

* Helse og sosiale hensyn

* Migrasjon og ferdigstilling av EUs asylpakt

* Et globalt Europa som i større grad står på egne bein, både når det gjelder forsvar og selvforsyning

(©NTB)